Život u Njemačkoj: Cijene zakupa za stan u Münchenu, Frankfurtu, Stuttgartu, Hamburgu, Kölnu, Dortmundu, Berlinu

Screenshot 1 30
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Cijena zakupa kao i cijena kupovine stana je stanovnicima Njemačke i onima koji žele doseliti u tu zemlju uvijek bila veliki problem.

Stanovanje je skupo. To načelo se ne odnosi na sve regije u Njemačkoj, ali se definitivno odnosi na velike gradove. Internetska stranica Immowelt.de koja prikuplja i objavljuje podatke o cijenama zakupa stanova kao i cijenama prodaje piše kako u posljednje vrijeme cijene zakupa stagniraju u Münchenu i Frankfurtu, dok Berlin bilježi povećanje cijene zakupa stana. Immowelt je u svom najamnom kompasu objavio istraživanje o cijenama najma stanova za treće tromjesečje 2021.godine.

“U većini najvećih njemačkih gradova cijene zakupa stanova su ostale stabilne u proteklom tromjesečju. To potvrđuje trend od početka godine prema kojem se čini da se tržište najma smiruje, posebno u gradovima s visokim cijenama. Samo u 5 od 14 velikih gradova u kojima je provedeno istraživanje, zakup stanova je skuplji”, piše Immowelt.de, prenosi Fenix magazin.

Cijene zakupa određene su na temelju odgovarajućeg stambenog prostora na temelju dvije veličine stanova. Veličina stanova temelji se na prosječnoj veličini stana od 59 m² koji je korišten kao osnova za pojedince i 95 m² za porodice. Za uporedbu u odnosu na prethodnu godinu, krivulje cijena izravnavaju se u sve više gradova. U 6 gradova cijene stagniraju, a u daljnja 3 grada čak i blago padaju. Gradovi sa stabilnom ili padom zakupa uključuju München, Frankfurt, Stuttgart i Hamburg, odnosno 4 najskuplja grada u Njemačkoj.

Cijene u Münchenu, Stuttgartu…

U Münchenu stanarine stagniraju drugi kvartal zaredom. Kvadratni metar najma trenutno stoji oko 16,50 eura za postojeći stan. Trend stagniranja se nastavlja i u Frankfurtu nam Majni, drugom najskupljem gradu u Njemačkoj. Od 2. do 3. tromjesečja 2021. tražene stanarine će se smanjiti za 1 posto na 11,60 EUR. To je drugi pad u nizu u tromjesečnoj usporedbi. Posljednje povećanje cijena bilo je prije godinu dana.

Isto se može reći i za Stuttgart gdje su pet kvartala zaredom stanarine padale za 1 posto. Zakup za stanove u Stuttgartu su trenutno 11,07 eura pokvadratnnom metru. U Hamburgu, gdje je život također skup, cijene su također stagnirale i sada su na 10,89 eura.

Visoke cijene zakupa i u Berlinu

I u Berlinu je teret troškova stanovanja u posljednje vrijeme sve veći. Za razliku od drugih skupih gradova, stanarine u glavnom gradu Njemačke nastavljaju rasti. Kao i u drugom tromjesečju, tražene stanarine također su porasle za 2 posto u trećem tromjesečju. Cijena kvadratnog metra u zgradi trenutno je 9,39 eura. Najniža vrijednost na početku godine bila je 9,06 eura.

Osim Berlina, dvije rajnske metropole, Köln i Düsseldorf, pokazuju najjača prilagođavanja (rast) cijena u odnosu na prethodno tromjesečje. U Kölnu su tražene stanarine porasle za 2 posto i sada su 10,74 eura po kvadratnom metru. Nakon istog povećanja, najamnine u Düsseldorfu iznose 10,66 eura.

Cijene stagniraju na istoku i u Rurskom području

Čak i u jeftinim velikim gradovima u Saskoj i na području Ruhra jedva da je došlo do promjene cijena gore ili dolje. U Leipzigu (+1 posto) cijena kvadratnog metra trenutno je 6,57 eura, u Dresdenu (0 posto) je 6,80 eura. U oba grada cijene ostaju gotovo na razini prethodnog tromjesečja. Isto vrijedi za Dortmund (-1 posto; 6,64 eura) i Essen (0 posto; 7,60 eura).

Posebno u istočnonjemačkim gradovima niska razina cijena povezana je s relativno visokom stopom slobodnih radnih mjesta. Mladi su zainteresirani za velike gradove. Ako bude više obnove, a potražnja i dalje bude visoka, vjerovatno će u budućnosti zakup ponovo porasti.

Immowelt zakupni kompas

Immowelt zakupni kompas izlazi jednom tromjesečno i prikazuje razvoj cijena zakupa stanova u 14 velikih njemačkih gradova s ​​više od 500.000 stanovnika. Stanari, najmodavci, kao i investitori i stručnjaci za nekretnine dobivaju vrijedne uvide u ono što se događa na licu mjesta i na drugim glavnim tržištima nekretnina u Njemačkoj pomoću kompasa za iznajmljivanje. U budućnosti će se izvješće pojaviti na kraju sljedećeg mjeseca, a također će prikazati i druge aspekte tržišta.

Analiza se temelji na stanovima oglašenim na immowelt.de, koji se procjenjuju provjerenim statističkim metodama. Temelje se i na dugogodišnjem iskustvu u izračunu cijena francuskog partnerskog portala Meilleurs Agents. Dobivena ažuriranja cijena daju uvid u dinamičnu situaciju na tržištu stambenih nekretnina u tim gradovima.

Inače, portal za nekretnine www.immowelt.de jedno je od vodećih internetskih tržišta stanova, kuća i poslovnih nekretnina. Ima doseg od 68 miliona posjeta mjesečno. Immowelt.de je portal Immowelt grupe koja upravlja drugim portalima visokog dosega s build.de i umzugauktion.de i razvija snažan CRM softver za industriju nekretnina. Immowelt Group podružnica je Axel Springer SE.