Život u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, Ljubljani…. Koliko košta mjesečna kirija u regionu?

Screenshot 1 126
Podijelite vijest

Analiza je rađena na osnovu podataka kojima raspolaže sajt Numbeo.com, a gradovi su poredani u odnosu na to gdje su mjesečne kirije najskuplje

SFRJ je do 1992. godine činilo šest republika, a to su Srbija, Hrvatska, Slovenija, BiH, Crna Gora i Severna Makedonija, kako se danas naziva ova zemlja. Prošlo je skoro 30 godina od raspada Jugoslavije, mnogo toga se promjenilo na Balkanu, a ostaje pitanje kako se danas živi u svakoj od ovih država?

U obzir uzimamo najveće gradove stare Jugoslavije, a to su Beograd, Zagreb, Ljubljana, Sarajevo, Podgorica i Skoplje. Ipak, ovaj put se ne fokusiramo na opšti standard, zarade i cijene u maloprodaji, već na cijene zakupa stambenog prostora za stanovanje.

Razlog za to je taj što se, prema raznim anketama, mladi u ovim zemljama sve teže odlučuju na osamostaljivanje, odnosno napuštanje roditeljskog doma. S druge strane, i mlade porodice su pred izazovom da pokriju sve mjesečne troškove, posebno ako zarađuju u nivou ili ispod prosjeka.

Analiza je rađena na osnovu podataka kojima raspolaže sajt Numbeo.com, a gradovi su poredani u odnosu na to gdje su mjesečne kirije najskuplje.

Manji stan u centru

Ljubljana: nekretnina sa jednom sobom u proseku košta 71.900 dinara (oko 1196 KM);

Zagreb: nekretnina sa jednom sobom u proseku košta 56.100 dinara (oko 933 KM);

Beograd: nekretnina sa jednom sobom u proseku košta 42.700 dinara (oko 710 KM);

Podgorica: nekretnina sa jednom sobom u proseku košta 38.000 dinara (oko 630 KM);

Sarajevo: nekretnina sa jednom sobom u proseku košta 29.900 dinara (oko 497 KM);

Skoplje: nekretnina sa jednom sobom u proseku košta 29.400 dinara (oko 490 KM);

Ostatak analize pročitajte OVDJE


Podijelite vijest