Portal 072info

Životne lekcije djeca mogu naučiti u crtićima

4EA8B708 6763 4907 BE9F 2D5E8D04BBA3
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Današnji crtići poput “Pokemona”, “Futurame” ili “Powerpuff djevojčica” savjetuju djecu kako bi se trebala ponašati u stvarnome svijetu, tvrde američki naučnici. Mnogo je veća vjerovatnoća da će ih animirani likovi podučiti o odnosu prema suprotnom spolu bolje nego “retuširani” modeli s naslovnica ili zvijezda koje se pojavljuju na televizijskim ekranima.  

Psiholozi američkoga istraživačkog instituta Kensington smatraju da gledanje crtića omogućava djeci da već u ranoj mladosti nauče šta je društveno prihvatljivo, vrijedno i privlačno. Proučavanjem 4.300 likova nastalih u periodu od 1930. do 2000. godine otkrili su da djeca doživljavaju atraktivne junake crtića kao inteligentne, zaposlene, sretne, ljubazne – jednom riječju, dobre.  

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Špinatom do snage

Mornar Popaj uvjerio nas je da je špinat, iako možda nije baš najukusnija hrana, bogat vitaminima i mineralima potrebnim za jake mišiće. Ne čudi, zato, što je uz Popaja sazrela generacija koja uzima preparate za povećanje snage, samo što su stimulansi danas dokazano štetni.  

Potaknuti takvom analizom, predstavljamo podsvjesne poruke koje su najpopularniji crtići ’80-ih godina prošloga stoljeća slali milionima djece širom svijeta. Osim što su zabavljali i podučavali, neki od legendarnih crtića obilježili su djetinjstva mnogih i ostavili neizbrisiv utjecaj na razvoj pojedinaca tokom odrastanja.  

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Štrumpfovi u idealnom svijetu

Ideali saradnje i sloge oživjeli su u crtiću o malim plavim bićima, Štrumpfovima. U selu Štrumpfova nije postojao novac: svako je radio onoliko koliko može i ono što najbolje zna te uzimao ono što mu je potrebno. Svi su bili složni i voljeli svima pomagati.  

Zato su se Štrumpfovi plašili ljudi, jer su znali kako je njima najvažnije da imaju što više novca, da kradu jedni od drugih, da se svađaju… Mnogi mladi ljubitelji Štrumpfova kasnije su izrasli u društvene aktiviste i zagovornike ekologije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

He-man bio primjer metroseksualcima 

Različitost seksualnih orijentacija dobila je krila krajem prošlog stoljeća, a neki će to pripisati popularnosti He-Mana. Taj je junak bio pravi frajer – zlatni uvojci, nabijeni mišići, preplanuli ten i obrijana prsa njegovi su zaštitni znaci.  

Kad se tome doda čarobni mač i moć, postaje jasno da bi He-Man mogao biti preteča modernih metroseksualaca. Njegovi zgodni prijatelji, gospodari svemira, dolazili bi u dvorac kad su htjeli, ali Skeletoru i ružnoj hordi pristup je bio zabranjen.

Nindža kornjače i prijateljica 

Lijepa April O’Neal bila je san svakog dječaka koji je gledao Nindža kornjače. Riječ je o crvenokosoj ljepotici u uskom žutom kombinezonu koja se voli družiti s čovjekolikim ljubiteljima pice.  

Većina djevojaka ne bi htjela imati posla s ekipom koja živi u kanalizaciji, ali April nije smetalo ni druženje sa starim štakorom u kimonu. Ali, pojedini nesretnici priznaju da nisu trebali bivše djevojke oslovljavati s “kompa”, ni poistovjećivati se s jednim od heroja.

Scooby Doo nije vjerovao nikome

Pouzdaj se u se i u svoje kljuse, kao da je poručivao simpatični pas Scooby Doo. On i njegova vesela ekipa naučili su nas mnogo – prikaze u magli samo su zločesti seljaci koji žele otjerati uljeze sa svojih sablasnih farmi, a čudovište skriveno na tavanu je starac koji želi ukrasti blago.  

Budući da su se njihovi protivnici maskirali u poznate likove, katkad u njih same, Scoobyjeva družina njegovala je osjećaje paranoje i nepovjerenja koje danas često susrećemo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Transformeri su zamijenili ljude

Roboti bi mogli istrijebiti ljudsku vrstu i zavladati svijetom, ako ne budemo oprezni, poruka je Transformera. Crtić o dobrim i lošim robotima koji se pretvaraju u razne oblike bio je jedan od najzabavnijih u svoje vrijeme, pa nije čudno što su djeca prihvatila važnu lekciju.  

Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6