Zlatan Begić: U Jerusalemu se trenutno dovršava implementacija palestinskog non-papera

Screenshot 3 35

Veliki požar izbio je u ponedjeljak navečer u jerusalemskom kompleksu džamije Al-Aksa, jednom od najsvetijih mjesta u islamu.

Uzrok požara nije se mogao odmah utvrditi, ali se dogodio nakon upada izraelskih policijskih snaga u prostor džamije tokom incidenta u kojem je povrijeđeno više od 300 Palestinaca. Ranije je došlo do eskalacije nasilja između Palestinaca i izraleskih snaga sigurnosti. Posljednji izvještaji kažu da je najmanje 20 Palestinaca ubijeno, od čega je desetero djece.

Cjelokupnu situaciju u Jerusalemu na svom Facebook profilu prokomentarisao je i Prof. Dr. Zlatan Begić navodeći da je u pitanju grubo kršenje međunarodnog prava, demokratskih standarda, i ljudskih prava:

“U Jerusalemu se trenutno dovršava implementacija palestinskog non-paper-a. Non-paper nije “paper” (već je NON-paper!) upravo zbog toga jer podrazumijeva kršenje međunarodnog prava, demokratskih standarda, ljudskih prava i svega onoga što su zapadne sile očigledno rezervisale samo za sebe, pa ne može biti zvanični “paper”. To mu dođe kao kišobran za licemjerstvo zapadnih politika. Ne treba zaboraviti međunarodno priznanje BiH i istovremeno održavanje embarga na uvoz naoružanja čime je prekršeno pravo Bosne i Hercegovine na samoodbranu garantovano Poveljom UN-a. Ne treba zaboraviti da je Vašingtonski mirovni sporazum zaključen kada je nelegalna paradržava Herceg-Bosna bila pred slomom, a dejtonski sporazum kada je Karadžićeva RS bila pred porazom.

Sve su to bili svojevrsni “non-paper-i”. To nikako ne znači da se Bosanci i Hercegovci trebaju odreći vrijednosti zapadne civilizacije i kulture (kao ni drugih civilizacijskih vrijednosti) i savezništva sa svim dobronamjernim zemljama svijeta, nego da se trebamo zalagati za istinske demokratske vrijednosti više nego bilo ko na Zapadu. Utoliko je naša zadaća teža, a odgovornost veća! To, također, znači da prethodno moramo uspostaviti sistem vrijednosti i poštovanja, ostaviti po strani površnost, populizam, podržavanje neznanja i klijentelizma koje je redovno praćeno omalovažavanjem svega onoga što je naše i što nesumnjivo ima konkretnu vrijednost, a radi prizemnih ciljeva, golih interesa i vlasti.

Trebamo utišati galamu od koje se ništa ne čuje i ništa ne razumije. Jer drugi nas vide svojim očima i nikada se neće sa poštovanjem odnositi prema nama (Bosancima i Hercegovcima) ako mi sami ne poštujemo ono što je naše, a što objektivno zaslužuje poštovanje. Sve što se dešava u Palestini decenijama je bilo praćeno instaliranjem “mekanih” i podobnih vlada unutar arapskog svijeta, izazivanjem konfuzije kod naroda uz pomoć raznih mehanizama, na bazi plitke pameti vlastodržaca, lokalnih moćnika i onih koji se beskrupulozno bore da oni zauzmu to mjesto, čudnih i naopakih mozgova koji se povode samo za vlašću ili, pak, na bazi primjene vojne sile, izazivanja unutrašnih kriza, podjela, sukoba i sl. Paralela sa BiH nije slučajna u ovom tekstu, namjerna je!

Nemamo luksuz da budemo slobodni od pameti! Jer hladna zapadna administracija i činovnici jedan dio stanovništva BiH vide kao ljude koji su ostali u dubokom ofsajdu. A sad, vi kako hoćete…” istakao je Begić.