Zlatan Vujanović o tržištu naftnih derivata: Nemoguće predvidjeti kretanje cijene goriva

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Iako je Vlada FBiH propisala maksimalne visine marži u veleprodaji i maloprodaji naftnih derivata, cijene goriva na benzinskim pumpama nekontrolirano skaču.

Sve uvozimo

Kako je u razgovoru za „Avaz“ kazao federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović (SBB), BiH je uvozno orijentirana zemlja i uvozi više od 80 posto hrane, te ne može utjecati na smanjenje nabavnih cijena uvoznih proizvoda.

– Osim toga, BiH energente kao što su prirodni plin i naftni derivati uvozi 100 posto. U ovom periodu cijelo tržište naftnih derivata suočava se s problemima snabdijevanja i rasta cijena, jer pojedine rafinerije imaju ograničen kapacitet dok se tehnološki ne prilagode sirovinama iz „neruskih“ izvora i nije moguće predvidjeti daljnji razvoj kretanja nabavnih i maloprodajnih cijena goriva – rekao je Vujanović.

ČITAJ JOŠ:  Od 1. januara najavljena veća cijena gasa za potrošače: Šta to znači za građane

U FBiH je trenutno na snazi Odluka o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kojom je Vlada FBiH propisala privrednim društvima maksimalnu visinu marži.

– Nadzor nad provođenjem ove odluke kontinuirano vrše nadležne tržišne inspekcije. Tokom marta izvršeno je 1.155 inspekcijskih nadzora te je izdato 430 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 352.800 KM – kazao je Vujanović.

Smanjena ponuda

Određivanje najvišeg nivoa cijena pojedinih naftnih derivata, na način kako je to uradila Vlada Republike Hrvatske, u FBiH bi se nedvojbeno odrazilo na uredno snabdijevanje tržišta.

ČITAJ JOŠ:  Ministar Vujanović: Mobilnom aplikacijom "FMT FBiH oil info" građani FBiH uštedjeli 17 mil. KM

– To bi uzrokovalo smanjenu ponudu, pa čak i nestašicu naftnih derivata. Naime, nijedan prometnik naftnih derivata neće raditi na svoju štetu, odnosno, u konkretnom slučaju, da se bavi prodajom naftnih derivata na način da ih prodaje po nižoj cijeni od nabavne – objasnio je Vujanović.

Hrvatske

Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, u prva tri mjeseca 2022. godine, najveći uvoz naftnih derivata bio je iz Hrvatske (48,83 posto), zatim iz Srbije i Italije.

Avaz

ČITAJ JOŠ:  Dok se u BiH okreće janje, u svijetu milioni izlaze na ulice
GODISNJICA
MARKETING