emir zlatar aa
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 8, 2021 @ 7:00
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Dosad je ‘Principe za izmjene Ustava BiH’, koje zastupaju Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNV), Srpsko građansko vijeće (SGV) i Forum parlamentaraca BiH 1990 uz podršku još desetina organizacija civilnog društva, putem platforme podržalo 10.000 građana.

NER FIT

U razgovoru za N1, Emir Zlatar iz VKBI je kazao da je sama inicijativa nastala iz činjenice da je izmjena Ustava BiH postala međunarodno-pravna obaveza.

“Sama inicijativa je proizašla iz činjenica da izmjena Ustava BiH nakon presuda sudova postala međunarodno pravna obaveza. To nije samo više stvar unutrašnjih faktora, nego svojevrsna obaveza”.

“Nažalost, na politička događanja u institucijama gdje se odlučuje, mi imamo direktan uticaj susjednih država Srbije i Hrvatske. Politika HNS i SNSD nije isključivo politika autohtonih bosanskih Srba i Hrvata. U jednom takvom kontekstu, naša tri nacionalna vijeća, mi smo se u martu okupili da vidimo kako da mi damo odgovor i kao građani BiH i kao Srbi, Hrvati, Bošnjaci“.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Više od 10.000 građana je do sada podržalo principe, a očekivanja su minimalno 100 hiljada.

“Očekujemo minimalno 100.000 građana da podrže ovo. Svi mi u ovim organizacijama pripadamo različitim nekim političkim idejama, a u zajedništvu smatramo da to nema veze sa budućnošću naše zemlje. Ako neće da primjene u svojim državama, zašto razvaljuju BiH? Za nas nije prihvatljivo da se ratni ciljevi ostvaruju u mirnodopskim uslovima“, dodao je Zlatar.

LIDER