z 20
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 25, 2021 @ 11:00
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova BiH, za „Avaz“ je prokomentirao dešavanja na posljednjoj sjednici Generalne skupštine UN-a, gdje se govorilo i o našoj zemlji.

Za govor predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića navodi da je suštinski bio dobar i primjeren, no da neće imati stvarnog učinka ako ne bude bio praćen i konkretnim diplomatskim aktivnostima.

Zvanični susreti

– Mi ćemo domete na Generalnoj skupštini vrlo brzo vidjeti po zvaničnim susretima koje će Komšić imati s ozbiljnim državnicima. U suprotnom, ovaj govor bi mogao imati utjecaj kao izlaganje na “Krugu 99” – smatra Lagumdžija.

Napominje da BiH i dalje ima veliki broj prijatelja u svijetu, ali da je tragedija što probosanske političke opcije nisu u stanju da tu priliku iskoriste.

– Dodik je u Budimpeštu otišao na samit „crne internacionale“ da s ostalim desničarima, pod krinkom razgovora o demografiji, zapravo razgovara o tome kako da se vratimo konceptu podijeljenih i segregiranih društava, umjesto konceptu zajedničkih vrijednosti na kojima je Evropa i nastala. Ali ono što je naša tragedija je da je i ono što se nama u BiH dešava posljedica djelovanja „crne internacionale“, upakovane u četiri vladajuće stranke – navodi Lagumdžija.

Na marginama Generalne skupštine UN-a Lagumdžija je učestvovao na trodnevnom skupu visokog nivoa u organizaciji “Nizami Ganjavi International Center”, gdje je jedna od tema bio zapadni Balkan.

Na skupu na kojem je učešće uzeo veliki broj sadašnjih i bivših državnika izražena je neizostavna podrška principima, politikama i prijedlozima u izvještaju (3P Papir), koji, za razliku od nekih fantomskih non papera, ima progresivan pristup prema regionu, zasnovan na evropskim vrijednostima.

– Hvata me tuga što svijet danas kreće prema temama u kojima mi ne samo da ne učestvujemo nego ljudi koji nas vode kao da žive u nekom paralelnom svijetu i ne shvataju globalne izazove pred kojima se nalazimo, od prelaska na zelenu i samoodrživu ekonomiju, do reforme socijalnih i penzionih sistema globalno. Hvata me tuga kad vidim u kakvom blatu se mi ovdje valjamo zahvaljujući braći Dalton, koja nas vode – Dodiku, Čoviću, Izetbegoviću i Komšiću – ističe Lagumdžija.

Tužno je gledati Milanovića

Kazao je da se i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je u svom govoru pred UN-om govorio o BiH pozivajući na uspostavu federalizma i legitimnog predstavljanja, svojim govorima i sam sve više svrstava u tu „crnu internacionalu“.

– Tužno je gledati Milanovića kako na Generalnoj skupštini UN-a govori o federalizmu, posebno o legitimnom predstavljanju – naglašava Lagumdžija.

LIDER