Zlatko Lagumdžija učestvovao na konferenciji UN-a i govorio o klimatskim promjenama

l 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Trodnevna konferencija posvećena miru i pravdi kroz implementaciju Održivih razvojinih ciljeva (SDG) u organizaciji Ureda Ujedinjenih nacija Ženeva (UNOG) i Nizami Ganjavi međunarodnog centra (NGIC) posvećena miru i pravdi kroz implementaciju održivog razvoja je okupila UN visoke zvaničnike i prominentne lidere iz 30 zemalja sa 4 kontinenta.

Zlatko Lagumdžija je imao izlaganja posvećena klimatskim promjenama, borbi protiv nejednakosti u sklopu održivih razvojnih ciljeva i uključivanja zemalja zapadnog Balkana u Evropsku mrežu održivog razvoja u sklopu konkretnih aktivnosti tranzicije ka zelenoj ekonomiji.

ČITAJ JOŠ:  Lagumdžija o potezu u Predsjedništvu: Ispravno u 9 ujutro, ostalo Bože sačuvaj

 Na završnom panelu kojim su okončane programske pripreme za predstojeći Globalni Baku Forum dr. Lagumdžija je posebno istakao važnost spremnosti specijaliziranih međunarodnih organizacija da zajedno sa Nizami Ganjavi međunarodnim centrom sarađuju na definisanju novog okvira multilateralne saradnje primjerenog rastućim problemima sa kojima se svijet susreće.

Ovom prilikom je dogovoreno da se na Globalnom Baku Forumu održi serija razgovora i posebna panel sesija posvećena stanju na Zapadnom Balkanu, intenziviranju euroatlanstkih integracija zemalja regiona i ulogama ključnih međunarodnih aktera u tom procesu.

ČITAJ JOŠ:  Papa Franjo osudio rasizam: To je kao virus koji vreba

U razgovorima sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhonom, generalnom direktoricom Svjetske Trgovinske Organizacije (WTO) Ngozi Okonjo Iweala, podsekretarom UN AIDS Winnie Byanyima, generalnim direktorom Međunarodnog crvenog krsta Robertom Mardinijem, Izvrsnim sekretarom UN Ekonomske komisije za Evropu Olgom Algayerovom i Generalnom direktoricom Ureda Ujedinjenih Nacija u Ženevi Tatianom Valovaya, posebna je pažnja bila posvećena gorućim pitanjima sa kojima se susreću zemlje u razvoju a posebno zapadni Balkan.

Dr. Lagumdžija je generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije, između ostalog, upoznao sa stanjem borbe protiv pandemije i problemima vezanim za vakcinaciju u Bosni i Hercegovini, a sa direktoricom Svjetske trgovinske organizacije je razgovarao o potrebnim aktivnostima na prijemu Bosne i Hercegovine u WTO.

ČITAJ JOŠ:  Zlatko Lagumdžija primljen u bolnicu nakon zapetljaja crijeva

GODISNJICA
MARKETING