“Zlatni ljiljan” Mehić: Da tužilaštvo krene procesuirati SDA ne bi čistačica ostala, svi bi bili pritvoreni!

E2DEDAFD 7F84 462C A3AE 646F03846BD6
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ne stišavaju se oštre reakcije građana, pojedinaca, udruženja, osoba iz javnog i političkog života, na spektakularnu akciju SIPA-e u Zenici, a potom i određivanje jednomjesečnog pritvora za gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića samo jer, kako je kazao advokat Asim Crnalić, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona nije stiglo ispitati 11 svjedoka.

U programu Radio-televizije Zenica sinoć je emitovana emisija “Aktuelno”, u kojoj su gosti bili vijećnici Šerif Patković (SDA), Nermin Mehić (SDP) i Kenan Uzunović (ZI-KF). Govoreći o, prema mišljenju javnosti, političko-pravosudnom iživljavanju nad prvim čovjekom Zenice, Mehić, inače “Zlatni ljiljan”, je poručio da na sceni imamo dvostruke aršine, što je i stav cjelokupne bosanskohercegovačke javnosti. 

-Posljednjih šest godina mi ispravljamo greške Stranke demokratske akcije (SDA) i ono što su oni radili u proteklom periodu, upravo i za “Zenicatrans”. U 2016. godini “Zenicatrans” je imao više od četiri i po miliona duga prema Poreznoj upravi, dobavljačima, radnicima, penziono-zdravstveno, prema svima. Vidjeli smo KTG gdje je SDA htjela da kaže evo mi hoćemo “Toplanu”, da riješimo grijanje u gradu Zenici, ali to nije tačno. Gradsko vijeće je, na inicijativu gradonačelnika Kasumovića i Gradske uprave Zenica, uložilo pet miliona u Joint Venture kompaniju “Toplana”. Danas je ta dionica vrijedna 20 miliona maraka. Zbog toga Fuad Kasumović treba da dobije nagradu Grada Zenica, a ne pritvor – kazao je Mehić.

Još je istakao kako ne ulazeći u odluke suda i tužilaštvo, kazavši da nema pravo na to, ali kao čovjek – ne političar smatra da se u BiH koriste dvojaki aršini po pitanju rada tužilaštva.

Sjetimo se afere “Asim” (SDA) nije pritvoren, afere “Seka” (SDA) – nije pritvorena, afere “Respiratori” – Novalić i Solak (SDA) nisu pritvoreni, afere “Osmica” (SDA) – nije pritvoren, afere “Čaušević tekstil” teške milijardu maraka – nisu pritvoreni. Svi oni se brane sa slobode. Zbog čega i zašto je nas građane Zenice i Gradsko vijeće, zakovalo i sadašnjim Statutom i svim onim procedurama što su u proteklom periodu donesene? – poručio je on.

U toku emisije Mehić je kritizirao i muftiju zeničkog, kazavši kako on i stranka čiji je član za njega nisu muslimani.

-Nije se Mevludin Dizdarević, muftija zenički, sa mnom slikao u predizbornoj kampanji, mi (SDP, op.a.) za njega nismo muslimani. To je istina – kazao je Mehić.

Javnost je još jednom podsjetio kako je krivična prijava koju je podnio SDP Tužilaštvu ZDK odbijena. Govoreći o pravosuđu, Mehić je podvukao da ono mora biti neovisno. 

Nermin Mehic
Mehić: Da tužilaštvo krene procesuirati u SDA ne bi čistačica ostala, svi bi bili pritvoreni

– Ono je glavni stub države. Tužilaštvo isto tako. Kako su Damir Hadžić i Hamdija Lipovača izvedeni iz kuće, kako su pušteni na slobodu, kako apsolutno nemaju krivičnog djela i kako nisu optuženi? Pitam se kao građanin i čovjek zašto? Kao čovjek, ne političar, imam sumnju u tužilaštvo. Danas se demobilisani borac šalje u zatvor za metar drva, a ljudi koji su doveli u pitanje “Zenicatrans” su na slobodi – naglasio je on.

Mehić je ocijenio i da bi “Zenicatrans” danas normalno funkcionisao da su radnici i Sindikat poslušali gradonačelnika Kasumovića.

– Da su Sindikat i radnici “Zenicatransa” 2020. godine poslušali SDP i Gradonačelnika ta firma bi i sada radila i postojala. Tri puta je gradonačelnik Kasumović predlagao spas “Zenicatransa” kroz transformaciju preduzeća, kroz osnivanje “Zenica stanice” da bi radnici ostali, radili i zarađivali. Kada je u pitanju kapital, Fuad Kasumović nije dao stanicu meni, bratu, nikome već je uknjižio na Grad. Od 2018. je Grad Zenica dao na upravljanje stanicu “Zenicatransu” bez ijedne marke – naglasio je Mehić.

Na kraju je još jednom ukazao na slučajeve dvostrukih aršina u brojnim predmetima, gdje je pravosuđe, slučajno ili ne, pogodovalo SDA kadrovima u pokrenutim pravnim procesima.

– Trebamo se boriti za pravdu, ali pravda na nas gleda nejednako. Rekao sam već: Solak, Novalić, Miličevićka, Seka, Fuad Kasumović, Damir Hadžić… teško je doći do pravde. 

Fuad Kasumović je krenuo na sistem SDA to ga je koštalo ovoga gdje se sada nalazi. To je istina. Da tužilaštvo krene procesuirati u SDA ne bi čistačica ostala, svi bi bili pritvoreni – zaključio je Mehić.