“Zlatni ljiljan” Mehić: Da tužilaštvo krene procesuirati SDA ne bi čistačica ostala, svi bi bili pritvoreni!

E2DEDAFD 7F84 462C A3AE 646F03846BD6

Ne stišavaju se oštre reakcije građana, pojedinaca, udruženja, osoba iz javnog i političkog života, na spektakularnu akciju SIPA-e u Zenici, a potom i određivanje jednomjesečnog pritvora za gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića samo jer, kako je kazao advokat Asim Crnalić, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona nije stiglo ispitati 11 svjedoka.

U programu Radio-televizije Zenica sinoć je emitovana emisija “Aktuelno”, u kojoj su gosti bili vijećnici Šerif Patković (SDA), Nermin Mehić (SDP) i Kenan Uzunović (ZI-KF). Govoreći o, prema mišljenju javnosti, političko-pravosudnom iživljavanju nad prvim čovjekom Zenice, Mehić, inače “Zlatni ljiljan”, je poručio da na sceni imamo dvostruke aršine, što je i stav cjelokupne bosanskohercegovačke javnosti. 

-Posljednjih šest godina mi ispravljamo greške Stranke demokratske akcije (SDA) i ono što su oni radili u proteklom periodu, upravo i za “Zenicatrans”. U 2016. godini “Zenicatrans” je imao više od četiri i po miliona duga prema Poreznoj upravi, dobavljačima, radnicima, penziono-zdravstveno, prema svima. Vidjeli smo KTG gdje je SDA htjela da kaže evo mi hoćemo “Toplanu”, da riješimo grijanje u gradu Zenici, ali to nije tačno. Gradsko vijeće je, na inicijativu gradonačelnika Kasumovića i Gradske uprave Zenica, uložilo pet miliona u Joint Venture kompaniju “Toplana”. Danas je ta dionica vrijedna 20 miliona maraka. Zbog toga Fuad Kasumović treba da dobije nagradu Grada Zenica, a ne pritvor – kazao je Mehić.

Još je istakao kako ne ulazeći u odluke suda i tužilaštvo, kazavši da nema pravo na to, ali kao čovjek – ne političar smatra da se u BiH koriste dvojaki aršini po pitanju rada tužilaštva.

[irp posts=”645869″]

Sjetimo se afere “Asim” (SDA) nije pritvoren, afere “Seka” (SDA) – nije pritvorena, afere “Respiratori” – Novalić i Solak (SDA) nisu pritvoreni, afere “Osmica” (SDA) – nije pritvoren, afere “Čaušević tekstil” teške milijardu maraka – nisu pritvoreni. Svi oni se brane sa slobode. Zbog čega i zašto je nas građane Zenice i Gradsko vijeće, zakovalo i sadašnjim Statutom i svim onim procedurama što su u proteklom periodu donesene? – poručio je on.

[irp posts=”647296″]

U toku emisije Mehić je kritizirao i muftiju zeničkog, kazavši kako on i stranka čiji je član za njega nisu muslimani.

-Nije se Mevludin Dizdarević, muftija zenički, sa mnom slikao u predizbornoj kampanji, mi (SDP, op.a.) za njega nismo muslimani. To je istina – kazao je Mehić.

Javnost je još jednom podsjetio kako je krivična prijava koju je podnio SDP Tužilaštvu ZDK odbijena. Govoreći o pravosuđu, Mehić je podvukao da ono mora biti neovisno. 

Nermin Mehic
Mehić: Da tužilaštvo krene procesuirati u SDA ne bi čistačica ostala, svi bi bili pritvoreni

– Ono je glavni stub države. Tužilaštvo isto tako. Kako su Damir Hadžić i Hamdija Lipovača izvedeni iz kuće, kako su pušteni na slobodu, kako apsolutno nemaju krivičnog djela i kako nisu optuženi? Pitam se kao građanin i čovjek zašto? Kao čovjek, ne političar, imam sumnju u tužilaštvo. Danas se demobilisani borac šalje u zatvor za metar drva, a ljudi koji su doveli u pitanje “Zenicatrans” su na slobodi – naglasio je on.

Mehić je ocijenio i da bi “Zenicatrans” danas normalno funkcionisao da su radnici i Sindikat poslušali gradonačelnika Kasumovića.

– Da su Sindikat i radnici “Zenicatransa” 2020. godine poslušali SDP i Gradonačelnika ta firma bi i sada radila i postojala. Tri puta je gradonačelnik Kasumović predlagao spas “Zenicatransa” kroz transformaciju preduzeća, kroz osnivanje “Zenica stanice” da bi radnici ostali, radili i zarađivali. Kada je u pitanju kapital, Fuad Kasumović nije dao stanicu meni, bratu, nikome već je uknjižio na Grad. Od 2018. je Grad Zenica dao na upravljanje stanicu “Zenicatransu” bez ijedne marke – naglasio je Mehić.

[irp posts=”645622″]

Na kraju je još jednom ukazao na slučajeve dvostrukih aršina u brojnim predmetima, gdje je pravosuđe, slučajno ili ne, pogodovalo SDA kadrovima u pokrenutim pravnim procesima.

– Trebamo se boriti za pravdu, ali pravda na nas gleda nejednako. Rekao sam već: Solak, Novalić, Miličevićka, Seka, Fuad Kasumović, Damir Hadžić… teško je doći do pravde. 

[irp posts=”647717″]

Fuad Kasumović je krenuo na sistem SDA to ga je koštalo ovoga gdje se sada nalazi. To je istina. Da tužilaštvo krene procesuirati u SDA ne bi čistačica ostala, svi bi bili pritvoreni – zaključio je Mehić.