ISPRAVLJENO / Zlatni primjer zeničke mladosti: Edvin u svom salonu besplatno radi tretmane za oboljele od raka, sauna ne ubija ćelije raka

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Portal 072info objavio je priču o mladom Zeničaninu Edvinu Begoviću koji je još jedna je potvrda da, uprkos vremenu u kojem živimo, i dalje ima dobrih ljudi. Naime, Begović je jedan od zlatnih primjera zeničke mladosti koja se odvažila ostati i raditi u svome gradu, osnivanjem vlastitog biznisa. 

Njegov Salon za njegu tijela “LOTUS” , koji se nalazi u naselju Babina Rijeka, u ulici Prve zeničke brigade na broju 9, osim usluga njege i održavanja zdravlja tijela, pedikura i manikura na vrhunskom nivou, nudi i besplatne tretmane infracrvenom saunom za osobe koje se liječe od raka.

Iako je u prvobitnoj verziji ovog članka bila navedena izjava mladića da u svom salonu besplatno nudi usluge saune za oboljele od raka, tvrdeći da sauna pomaže oboljelima od raka, nakon provjere portala Raskrinkavanje.ba, 17. februara izvršili smo izmjenu ovog članka jer sauna ne ubija ćelije raka te uklonili izjavu mladića koji poziva oboljele raka da iskoriste tretman tvrdeći da on pomaže, što nije tačna – dokazana informacija i tvrdnja. Naknadno smo u tekst dodali informaciju koju prenosi Raskrinkavanje.ba, a koja je dokaz da sauna je ubija ćelije raka. Naime, infracrvena sauna, navodi Healtline, koristi infracrvene lampe da zagrije tijelo korisnika/ca i zrak te postiže isti efekat kao i tradicionalna sauna, ali na manjoj temperaturi. Osim relaksacije, ne postoje dokazi da boravljenje u infracrvenoj sauni ima konkretne zdravstvene benefite. Iako je rađeno nekoliko malih studija o utjecaju infracrvenih sauna na sindrom hroničnog umora, bol u mišićima i visok krvni pritisak, potrebna su opširnija ispitivanja kako bi se moglo doći do konkretnih dokaza.

Ova humana gesta mladog Zeničanina naišla je na oduševljenje njegovih sugrađana, među kojima je i Ivan Petrović.

-Ponosan na njegovo suosjećanje i želju da pomogne osobama koje prolaze kroz borbu protiv ove bolesti, imam potrebu da ga predstavim svima onima koji još uvijek ne znaju za njega, njegov salon i ovu humanu namjeru, s molbom da zapratite njegovu stranicu i provjerite zašto tvrdim da je sjajan u svom poslu – napisao je Petrović.