b 3
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine ostvarili su dobar uspjeh na 12. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji, poljoprivrednoj mehanizaciji i ekologiji „Agro-Arca“, održanom u Prelogu kod Varaždina. Nagrađene su tri od predstavljenih sedam inovacija.

Zlatnu medalju dobila je Meliha Klopić-Murtić iz Cazina, za biološki „Čvrsti šampon za jačanje korijena kose“, dok su srebrene medalje dobili prof. dr. sc. Zehrudin Osmanović, doc. dr. sc. Nedžad Haračić, mag. sc. Nisad Avdić i dipl. inž. Damir Mulamehmedović, tehnolozi-istraživači iz Tuzle, za „Metodu integracije procesa za proizvodnju cementa i sode u cilju smanjenja emisije CO2“ i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog za „Netopivi fišek za sladoled“.

Ostale četiri inovacije nagrađivane su na ranijim izložbama „Agro-Arca“, a ovog puta su predstavljene izvan konkurencije, s namjerom da se za njih zna i u Međimurskoj županiji, poznatoj upravo po djelatnostima koje promovira „Argo-Arca“ – poljoprivreda, prehrambena industrija, poljoprivredna mehanizacija i ekologija. Ostvareni su očekivani poslovni kontakti, a na autorima tih inovacija je da pregovaraju i ugovaraju moguću saradnju.

Štand BiH sa zanimanjem su posjetili brojni gosti, među kojima Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Vlade Hrvatske, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, i drugi.