Zlato i srebro za maslinova ulja iz BiH na prestižnom takmičenju u New Yorku

Screenshot 11 3

Na prestižnom međunarodnom takmičenju u kvaliteti maslinovih ulja, Bosna i Hercegovina poslala je dvije etikete i obje su osvojile prizanja – jednu zlatnu i jednu srebrnu medalju.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Na NYIOOC World Olive Oil Competition održanom u New Yorku stiglo je 1.171 prijava iz 29 zemalja. Naša zemlja nalazi se među dvadesetak najbolje plasiranih, sa dvije osvojene nagrade.

Od ocjenjivanih uzoraka iz cijeloga svijeta njih 502 osvojilo je zlatnu, a 288 srebrnu medalju što BiH svrstava na 23. mjesto, iza Egipta koji je ponio dva srebra, bez zlatne medalje.

Susjedna Hrvatska zauzela je visoko četvrto mjesto, sa  67 zlatnih i 20 srebrnih medalja, odmah iza Italije (ukupno 211), a i prošle godine našla se u samom vrhu kada je od 49 prijavljenih uzoraka osvojila 38 zlatnih te 11 srebrnih medalja.

Koliko su druge zemlje bile uspješne, pogledajte u statistici.

Decenija kvaliteta i posvećenosti

Porodična vinarija Škegro iz Zapadne Hercegovine dobitnik je ovogodišnjeg zlata. Poznati su po izvrsnim vinima, a od nedavno i po kvalitetnom maslinovom ulju.

“Naše vinove loze izmješane su sa 300 stabala masline, posađenih tokom posljednjih deset godina. Cijela naša porodica učestvuje u procesu berbe maslina”, rekli su prvoplasirani.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje “Krš” proizvode od izbora ručno ubranih maslina Oblica, Pendolino, Casaliva, Lastovka, Levantinka, Leccino i Cipressino. Plodovi se hladno prešaju u roku od četiri sata od berbe. Rezultat je blago, ukusno ekstra devičansko ulje.

“Mandino” je drugoplasirano ulje koje je kući ponijelo srebro. Riječ je o visokokvalitetnom ekstra djevičanskom maslinovom ulju, proizvedenom od sorti Istarska bjelica, Oblica, Leccino i Pendolino. Najbolje masline su pažljivo odabrane i hladno prešane kako bi se dobio što ukusniji i svježiji proizvod.

Veliki potencijal domaćeg maslinarstva

U pitanju je mali porodični maslinik koji se sastoji od 1.200 stabala maslina mediteranskih sorti, koje se beru i obrađuju u roku od 10 sati od berbe i u vlasništvu je porodice Slavka Čule, tačnije lociran je u mjestu Kruševo kraj Mostara. Kako ističu, na osvojenu medalju su izuzetno ponosni.

“Za nježno izvlačenje ulja iz maslina koristimo metode hladnog prešanja. Naš nasad nalazi se na 305 metara nadmorske visine, a stabla su stara 12 godina”, izjavila je ova porodica.

Maslinovo ulje iz Gruda tri godine zaredom osvaja priznanja za ekstra djevičansku kvalitetu

Kako za Agroklub kaže vlasnik maslinika, ovo im je prvi put da izlaze na takmičenje u New Yorku koje se smatra jednim od nacjenjenijih na svijetu, dodajući da kada se uzme u obzir da se radi o mladom nasadu jer tek mu je 12 godina, u narednim sezonama nadaju se još boljim rezultatima.

“Naša dva ulja koja su otišla na natjecanje i dobila priznanja, pokazatelj je velikog potencijala maslinarstva u Hercegovini”, kazao je.