Zločin silovanja koristi se kao instrument rata u Ukrajini, među žrtvama i dječaci

Screenshot 1 2 100
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Još 13. aprila OSCE objavio je izvještaj o dokazima kršenja međunarodnog humanitarnog prava od strane ruskih trupa u Ukrajini. U izvještaju su posebno istaknuti slučajevi koji ukazuju na zločine silovanja, seksualnog nasilja i zlostavljanja.

Vasilisa Levčenko, ukrajinska je psihologinja koja trenutno radi na pružanju savjetodavnih usluga žrtvama ratnih trauma u Ukrajini.

“Ruski vojnici rade sve što mogu kako bi uspostavili svoju dominaciju a silovanja su također jedna od metoda koje koriste”, kazala je Levchenko za CNN.

Dodala je kako je radila sa cijelim porodicama čiji su članovi bili seksualno zlostavljani te da ruski vojnici tjeraju sve žene koje drže u zatočeništvu da gledaju kako oni grupno siluju njihove sugrađanke.

“Takvo ponašanje je demostracija potpunog prezira prema ukrajinskom narodu. Njima su ovi ljudi krivi samo zato što su do sada uspjeli preživjeti”, rekla je Levčenko.

Rusija negira zločine nad civilnim stanovništvom i tvrdi kako napada legitmine vojne ciljeve.

“Ratni zločin silovanja je usmjeren protiv civilnog stanovništva kao instrument uništenja ukrajinske nacije”, izjavila je psihologinja Aliona Krivuljak.

Kazala je kako ovakva količina seksualnog nasilja nad stanovništvom, posebno na brutalan način na kakav se dešava sada, nije zablježena ranije. Dnevno joj se za savjetovanje javi do 50 klijenata, među njima djeca i muškarci.

Smatra kako ruska vojska pojačava tu vrstu ponašanja da bi slomila otpor i kako se stanovništvo ne bi više opiralo.

Trenutno u Ukrajini tužioci Međunarodnog krivičnog suda (ICC) prikupljaju dokaze o ruskim ratnim zločinima. Smatraju da će se žrtve zločina obratiti vlastima tek nakon što gradove napusti ruska vojska.

Ambasador SAD-a pri OSCE-u Michael Carpenter pročitao je izvještaj Stalnom vijeću u Beču protekle sedmice. Tom prilikom je rekao:

“Misija zaključuje da su svi napadi namjerni, bez da se prije izvršenja naprave bilo kakvi pokušaji upozorenja civila što predstavlja povredu odredaba međunarodnog humanitarnog prava”.

Izvještaj navodi kako ruska vojska koristi odore ukrajinskih oružanih snaga, međunarodnog Crvenog križa pa čak i OSCE-a pri vršenju zločina nad civilnim stanovništvom.

“Ruska vojska koristi metode mučenja. Zatočenike prebijaju metalnim palicama, muče strujnim udarima, drže u hladnim podrumskim prostorijama bez hrane i vode samo da bi ih naposljetku mučki ubili”, naveo je ambasador Carpenter.

Ukrajinske vlasti prikupile su dokaze o užasnim slučajevima seksualnog zlostavljanja i nasilja počinjenim nad ženama i djecom u regiji Kijeva kao i drugdje u zemlji. Misija OSCE-a nastavlja svoj rad u Ukrajini.

Klix.ba