ZLOČIN: Više od 800 beba bačeno u septičku jamu doma za neudate majke!

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nevjenčane majke u Irskoj su slali u domove, koje su vodile katoličke časne sestre, kažnjavajući ih za neželjenu trudnoću u vanbračnoj zajednici, kako bi ”poštedjeli” njihove porodice sramote vanbračnog djeteta.

Tijela do 800 djece su pronađena u septičkoj jami na lokaciji gdje je nekada bio dom za neudate majke i njihovu djecu u irskom gradu Tuam.
Lokalna istoričarka Ketrin Korless pronašla je zapise o smrti djece u ustanovi koja je jednostavno zvana “dom” i koja je radila od 1925. do 1961. godine, kada je zatvorena i napuštena. Grobnicu je otkrila grupa dječaka koji su primijetili ljudske ostatke kroz ispucali beton.

Septička jama nalazi se na mjestu gdje je nekada bila Glavna zgrada doma, nedaleko od igrališta i novogradnje .

Nevjenčane majke u Irskoj su slali u domove, koje su vodile katoličke časne sestre, kažnjavajući ih za neželjenu trudnoću u vanbračnoj zajednici, kako bi “poštedjeli” njihove porodice sramote vanbračnog djeteta.

ČITAJ JOŠ:  VOZAČI OPREZ: Evo gdje su najavljene radarske kontrole

Majke su tamo gubile sva prava na svoju djecu, koja su po pravilu išla na usvajanje, često u porodice preko okeana u SAD. Žene u ovim ustanovama su primoravali na rad bez plate, dvije do tri godine kako bi se iskupile za svoje grijehe .

Stope smrtnosti beba u “domu” je bila zapanjujuća, kao što je ujedno bio i slučaj u sličnim domovima za neudate majke.

Kurir

GODISNJICA
MARKETING