Portal 072info

ZLOČIN: Više od 800 beba bačeno u septičku jamu doma za neudate majke!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nevjenčane majke u Irskoj su slali u domove, koje su vodile katoličke časne sestre, kažnjavajući ih za neželjenu trudnoću u vanbračnoj zajednici, kako bi ”poštedjeli” njihove porodice sramote vanbračnog djeteta.

Tijela do 800 djece su pronađena u septičkoj jami na lokaciji gdje je nekada bio dom za neudate majke i njihovu djecu u irskom gradu Tuam.
Lokalna istoričarka Ketrin Korless pronašla je zapise o smrti djece u ustanovi koja je jednostavno zvana “dom” i koja je radila od 1925. do 1961. godine, kada je zatvorena i napuštena. Grobnicu je otkrila grupa dječaka koji su primijetili ljudske ostatke kroz ispucali beton.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Septička jama nalazi se na mjestu gdje je nekada bila Glavna zgrada doma, nedaleko od igrališta i novogradnje .

Nevjenčane majke u Irskoj su slali u domove, koje su vodile katoličke časne sestre, kažnjavajući ih za neželjenu trudnoću u vanbračnoj zajednici, kako bi “poštedjeli” njihove porodice sramote vanbračnog djeteta.

Majke su tamo gubile sva prava na svoju djecu, koja su po pravilu išla na usvajanje, često u porodice preko okeana u SAD. Žene u ovim ustanovama su primoravali na rad bez plate, dvije do tri godine kako bi se iskupile za svoje grijehe .

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Stope smrtnosti beba u “domu” je bila zapanjujuća, kao što je ujedno bio i slučaj u sličnim domovima za neudate majke.

Kurir

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)