388E6660 64DA 4A29 BC82 2A308C6E9BFD
AUTOR: K.H.
DATUM: sij 11, 2022 @ 8:55
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Veličanje osuđenih ratnih zločinaca, provokacije nesrpskog stanovništva i zastrašivanja obilježili su ovogodišnju proslavu neustavnog dana bh. entiteta Republika Srpska. I ne samo ovogodišnju, jer preživjele žrtve rata, ali i mnogi bh. zvaničnici godinama pozivaju nadležne da rade svoj posao i kazne one zbog kojih se povratnici u Foču, Višegrad, Prijedor i druge gradove ne osjećaju sigurno.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović govori nam da se u oktobru prošle godine intenzivnije počelo raditi na istraživanju napada na povratnike od 1996. pa do kraja 2021. godine, piše Oslobođenje.

13 UBISTAVA

– Prema još nepotpunim rezultatima, jer istraživanje još traje, od do sada utvrđenih 13 ubistava povratnika u RS, niti jedno nije dobilo sudski epilog. Tužilaštva nam uglavnom dostave informaciju da je istraga u toku, govori Tahirović i dodaje da je isti slučaj i s fizičkim i verbalnim napadima.

image

– Do sada smo utvrdili više od hiljadu napada na povratnike s fizičkim posljedicama isto tako bez sudskog epiloga, a skoro da i ne postoji povratnik koji nije doživio neku vrstu verbalnog napada, poput psovki i vrijeđanja na nacionalnoj osnovi, kaže on.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Iz ovog udruženja su novembru 2021. od Okružnog javnog tužilaštva u Doboju tražili informacije o fazi u kojoj se nalaze postupci u vezi s ubistvima šest povratnika tokom 1996. i 1997. godine. U odgovoru koji im je dostavljen navedeno je da su samo dvije osobe u evidenciji, te da ostali ne prolaze kroz evidenciju tog tužilaštva.

– U vezi s ubistvima navedenih lica formirani su predmeti u kojim je donesena naredba o sprovođenju istrage protiv NN počinilaca ili više njih zbog krivičnog djela teško ubistvo. Naredba je dostavljena na postupanje policijskim službenicima PU Doboj radi rasvjetljavanja okolnosti predmetnog slučaja i otkrivanja počinioca, odgovor je Tužilaštva.

U Foči je na obilježavanju neustavnog dana RS-a rašireno ogromno platno sa slikom Ratka Mladića, presuđenog ratnog zločinca, na kojem piše “Doživotni heroj”, a moglo se vidjeti i platno s porukom “Znamo šta vas satire, priznaćeš nas, Bakire”. Predsjednica tamošnjeg Udruženja žrtava rata Halida Konjo-Uzunović podvlači da je to dokaz da pravosuđe ne radi.

– Prijave su uzalud, sve je jasno, imamo indolentnost, nerad i nemar institucija koje se trebaju baviti time. Mi smo kao i uvijek poniženi, ogorčeni i jednostavno smo zanijemili od zuluma koji ne prestaje, kaže Uzunović i dodaje da se niko ne osjeća sigurno.

– Jer nemamo pravosuđe iza nas, teška srca sve ovo preživljavamo. Još nismo i nikad nećemo zaboraviti sve ono što se dešavalo u Foči, a već nam prezentiraju nove zločine. To je prestrašno, razočarana je ona, a kako kaže, uopće nije normalno živjeti u takvim okolnostima jer se radi o njihovim prvim komšijama.

Izet Spahić, jedini bošnjački odbornik u SO Foča, govori nam da je spreman podnijeti krivičnu prijavu protiv organizatora.

Višegradske delije na Mostu Mehmed-paše Sokolovića organizovale su bakljadu i vatromet, a na Badnje veče su ulicama ovog grada prodefilovali pripadnici četničkog Ravnogorskog pokreta. Okupljanje ravnogoraca dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je Sud BiH oslobodio trojicu pripadnika Ravnogorskog pokreta za širenje međunacionalne mržnje.

– Sud BiH je ovakvom presudom njima dao vjetar u leđa, da budu još gori nego što su bili. Srpski nacionalizam je posljednjih godina eksplodirao, podsjeća na atmosferu iz devedesetih godina Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja Žena – žrtva rata.

image

Za to najviše krivi Tužilaštvo BiH, jer “ šta god da poduzmeš, podneseš tužbu, oni se ogluše”.

– Ovo jako dugo traje, 30 godina su gluhi. Nedavno sam iz Višegrada dobila poruku, čovjek radi tamo, a rekao je neka nam je Bog na pomoći pred Božić i praznike, ne znamo šta će se dešavati, prenosi ona i dodaje da žrtve ne vjeruju ni policiji ni tužilaštvima ni sudovima.

KAZNE UMJESTO PRIČE

– Mnogi od nas se više i ne usuđuju otići u prijeratno mjesto boravka, gdje imamo kuće i imovinu, jer se bojimo provokacija nekih luđaka koje opet šalje sistem, smatra.

Predsjednik Skupštine grada Prijedora Mirsad Duratović podvlači da su sada na redu Tužilaštvo BiH i SIPA.

– Ruke pravosuđu su odriješene, imaju sve alate, pa ako neće MUP RS-a da privodi, ima SIPA. Ako ona ne može djelovati na području RS-a, treba je rasformirati i reći nema svrhe da postoji, govori on i napominje da je sada otvoreno prekršen zakon kojim se zabranjuje veličanje ratnih zločinca.

– Ovo se dešavalo i dešavat će se sve dok nadležni ne odrade svoj dio posla. Samo kažnjavanje počinilaca može spriječiti ponavljanje. Saopćenja, oštre reakcije, osude, izjave ne znam ti koga neće ovo zaustaviti, podvlači Duratović.

LIDER