ZMAJEVI SE ‘SELE’ U SARAJEVO: U martu obnova stadiona Asim Ferhatović Hase?!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

AsimFerhatovicHase

U martu bi trebala početi obnova Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase – Koševo“, kako bismo, prije svega, poboljšali uvjete za gledaoce, što su od nas tražili iz Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), istakla je za Anadolu Agency (AA) Jasmina Polić, direktorica Centra za sport i rekreaciju u Sarajevu, firme koja upravlja najvećim stadionom u Bosni i Hercegovini.

Polić je kazala da bi radovi trebali biti završeni do maja ove godine, kada očekuju inspekciju UEFA.

„Vjerujemo da ćemo zadovoljiti određene uvjete UEFA, koji su iz godine u godinu sve zahtjevniji. Koševo se ne može usporediti sa svjetskim stadionima, ali možemo poboljšati uvjete na našem olimpijskom zdanju. O ozbiljnijoj modernizaciji možemo razmišljati tek kada se usvoji regulacioni plan, odnosno kada budemo imali jasno definirane finansije“, rekla je Polić.

Skora ograničena obnova Olimpijskog stadiona u Sarajevu bit će urađena sredstvima UEFA u iznosu od 89.000 eura, te Općine Centar koja bi trebala investirati dodatnih oko 50.000 KM.

„Trebali bi uraditi mokre čvorove na cijelom stadionu, na istoku renovirati svlačionice za timove, ali i sudije. Isto tako, instalirat ćemo automatsko navodnjavanje travnjaka“, pojasnila je Polić, dodavši:

„Od Općine Centar dobili smo i 100.000 KM za postavljanje stolica na kompletnoj zapadnoj tribini, ali i onih nedostajućih na ostalim stranama stadiona. I to bismo trebali završiti do početka maja, tako da bi stadion trebao imati oko 34.000 sjedećih mjesta po standardima UEFA“.

I pokrivenost bežičnim internetom trebala bi uskoro biti u funkciji na Koševu, te bi donekle bili poboljšani do sada veoma loši uslovi u kojima su radili novinari.

„Imamo izuzetno dobru saradnja sa FK Sarajevo koji svoje domaće utakmice igra na Koševu, kao i Nogometnim/Fudbalskim savezom BiH. Nadam se da ćemo u saradnji sa njima Olimpijski stadion ‘Asim Ferhatović Hase – Koševo’ učiniti što ugodnijim za sve učesnike i posjetitelje utakmica“, izjavila je Polić.

U N/FS BiH kažu da će Koševo nakon realizacije ovogodišnje rekonstrukcije ispunjavati UEFA uvjete iz tzv. „treće kategorije“. To znači da bi se na bh. olimpijskom stadionu, uz utakmice reprezentacija, mogli igrati i mečevi pretkola UEFA takmičenje, te uz dodatne dorade, čak i grupne faze međunarodnih klupskih takmičenja“, piše Anadolu Agency.

BiH jedna od najlošijih zemalja po stadionima u Evropi

Bosna i Hercegovina jedan je od članica UEFA sa najlošijom fudbalskom infrastrukturom. Nakon prošlogodišnjeg UEFA licenciranja na svega pet stadiona mogle su se igrati međunarodne utakmice. Najbolji uslovi su na „Bilinom polju“ u Zenici, te Gradskom stadionu u Banjoj Luci, a zeleno svjetlo za neke ino mečeve dobili su još „Pecara“ u Širokom Brijegu, Olimpijski stadion „Asim Ferhatović Hase – Koševo“ u Sarajevu i „Pod Bijelim brijegom“ u Mostaru.

Anadolija