Zmajevi stigli do prve pobjede u kvalifikacijama

Košarkaški reprezentativci naše zemlje su u prvoj kvalifikacionoj utakmici zabilježili ubjedljivu pobjedu protiv Velike Britanije rezultatom 67:80 i napravili veliki korak ka plasmanu na Eurobasket.

Prvi kvalifikacioni susret smo počeli u petorci Gordić, Šutalo, Mitrović, Kikanović i Stipanović i zahvaljujući tricama Šutala i Mitrovića, te odličnim akcijama našeg centarskog tandema Stipanović-Kikanović nakon četiri minute smo imali prednost 3:11. 

Nakon toga u igru ulazi naš kapiten Mirza Teletović koji svojim poenima prvi put donosi dvocifrenu prednost našoj reprezentaciji, a na odmor između dvije četvrtine smo otišli sa 11 poena prednosti, 11:22. 

Našu prednost smo poenima Teletovića i Mitrovića koji je u prvom dijelu bio stopostotan za tri poena 4/4 došli do najveće prednosti 25:43. 

Ipak, poenima Clarka i Boatenga, Britanci smanjuju prednost, te na poluvrijeme odlazimo sa ”samo” 15 poena prednosti, 31:46. 

Drugo poluvrijeme otvaramo poenima Teletovića i Stipanovića da bi nakon toga Vrabac nakon ukradene lopte snažno zakucao i digao naše navijače kojih je bilo na ovoj utakmici na noge. Potom Teletović pogađa preko ruke za tri poena da bi u narednom napadu pogodio uz slobodno bacanje za rekordnih +23 naše reprezentacije. 

Uspjeli su Britanci smanjiti prednost naše reprezentacije nakon sedam minuta igre u trećem periodu, pa su tako poenima Johnsona i Achare došli do 42:60. 

Nakon toga pogađaju i Kikanović i Šutalo u seriji i donose nam ponovo našu najveću prednost od +23, 44:67, ali ipak Britanci zahvaljujući poenima Achare, Van Oostruma i Clarka smanjuju naše vodstvo, te se u posljednju četvrtinu ulazi sa rezultatom 50:67.

Serija Britanaca se nastavila i u posljednjem periodu, pa su tako precizni bili Clark i Johnson i smanjili našu prednost na 54:67, a potom Šutalo postiže naše prve poene u ovoj četvrtini za 54:69.

Još je za našu reprezentaciju pogodio i Teletović, ali Britanci poenima Achare i Mockforda spuštaju prednost na 61:71. 

Poenima Johnsona i Mockforda Britanci nas tjeraju da igramo čvrsto do zadnje minute, pa smo tako u posljednjih pet minuta ove utakmice ušli sa 64:71.

Naš najiskusniji igrač Mirza Teletović dvije minute do kraja utakmice uzima stvari u svoje ruke i poenima dovodi našu reprezetnaciju na 66:75. Potom pogađa i Gordić za tri poena, pa smo tako praktički rješili pitanje pobjednika dvije minute do kraja susreta.

Teletović je ubacio 25 poena, a slijedili su ga Mitrović i Kikanović sa po 12 poena, Stipanović je bio odličan sa 10 poena, četiri skoka i četiri asistencije dok su Šutalo i Gordić ubacili po devet poena.

Na drugoj strani Clark je ubacio 14, a Johnson i Achara su dodali po 13.

Velika Britanija-Bosna i Hercegovina 67:80 (11:23, 20:23, 19:21, 17:13)
Prethodni članak25 stvari koje moraju priznati svi parovi u dugim vezama
Sljedeći članakSAOPŠTENJE ZA JAVNOST: Organizatori i takmičari ‘Street Race 2014’ Živine o nesreći koja je potresla Tuzlu