Zmajevi, zakuhajmo!

Na parkingu kod Panonskih jezera u Tuzli sutra će, uoči prijateljske fudbalske utakmice Bosna i Hercegovina – Lihtenštajn, koja se igra na stadionu Tušanj, biti priređen kulinarski show “I poslije Svjetskog – Zmajevi, zakuhajmo”. Albin Herljević, predsjednik Udruženja kuhara Tuzlanskog kantona, kazao je da se ovaj kulinarski show organizuje kako bi Tuzlaci probali drugačiju hranu.

Isto tako, dodao je on, ova manifestacija je ujedno zahvalnica bh. reprezentaciji na učešću na Svjetskom prvenstvu, ali i želja za dobrim plasmanom na Evropskom prvenstvu.

– U ovoj godini se desilo mnogo lijepih stvari kada je u pitanju sport u našoj zemlji. Imamo zmajeve u fudbalu, košarci, sjedećoj odbojci, rukometu… Građani su počeli to da cijene, kazao je Herljević, dodajući da ono što se u našoj zemlji manje cijeni je zanimanje kuhara.

– U svijetu je to drugačije. Nažalost, dosta izvrsnih kuhara napušta BiH, a naše udruženje ulaže maksimalne napore da broj tih odlazaka smanji, kaže Herljević.

Pored njega, na jučerašnjoj konferenciji za novinare koja je organizovana u Domu mladih govorili su i Nermin Hodžić, predsjednik Udruženja kuhara BiH i Nedret Fazlić, direktor Turističke zajednice Tuzlanskog kantona. Hodžić je kazao da će se na trpezi naći bosanskohercegovačka jela, ali i ona koja nastaju u kuhinjama regiona, Evrope i svijeta.

– Isto tako, na kulinarskom showu imat ćemo kolege iz Slovenije i Hrvatske koji će nam prezentovati svoje kuhinje, kao i kuhare iz naše države. Ponudit ćemo tursku, kinesku, indijsku, tajlandsku kuhinju i neka poznata internacionalna jela, tako da će se na trpezi naći svega, kazao je Hodžić.

Jučer je najavljeno da će ovaj događaj imati i humanitarni karakter. Naime, organizatori planiraju da od sredstava koja prikupe na taj dan dodijele jedan dio za unapređenje edukacije i opreme u Udruženju kuhara BiH, a drugi dio za poboljšanje uslova praktične nastave učenicima JU Turističko-ugostiteljske škole u Tuzli.

oslobođenje