Portal 072info

Značenje 12 strašnih noćnih mora dešifrirali su stručnjaci

Bježanje od čudovišta, osjećaj paralize, kašnjenje na važan dogovor, smrt voljene osobe te gubitak kose i zubi najčešće su noćne more koje uznemiruju muškarce i žene. Uzrok noćnih mora ne mora uvijek biti strah, odnosno češće su to druge emocije: među ostalima, krivnja, tuga, gađenje ili zbunjenost…

Kako bi barem djelomično razjasnili što se krije iza tih nesvjesnih simbola, analitičarka snova Lauri Quinn Loewenberg analizirala je upravo ono na koje se ljudi najčešće žale za Elle.

1. Ispadanje zubi

Ovaj je san povezan s komunikacijskim problemima u stvarnom životu. Postoje razne verzije snova sa zubima, no onaj s njihovim ispadanjem je najčešći. Sve što u snovima ima veze s ustima, povezano je s razgovorom, a ispadanja zubi indikacija je da ste nedavno izrekli nešto što niste smjeli ili trebali.

2. Sprovod nekog voljenog

Smrt je za mozak onog koji sanja, simbol promjena i završetaka. Ako sanjate o smrti, zapitajte se što se u vašem životu mijenja ili završava. Onaj tko umire u snu najčešće predstavlja jedan dio vaše ličnosti, neku osobinu koja vam je zajednička. Sprovod je dobar znak – otpuštanja i pomirenja kako biste mogli krenuti dalje.

3. Snovi o sramoćenju sebe

Bilo da su to snovi o ispitu koji padate, projektu na kojem ste se osramotili ili nešto slično povezani su sa stresom u poslu ili onome što mislite da se od vas očekuje. Padanje na ispitu je čest san, a nakon njega se treba zapitati tko ili što testira vaše strpljenje.

4. Incestni snovi

Snovi ljubavne tematike u kojima se akteri pretvore u nekog iz vaše obitelji često nas kao noćne more užasavaju, no seks u snovima nema isto značenje kao u stvarnosti. U snu on označava spajanje, povezanost i više se odnosi na psihičko zbližavanje koje vam je potrebno ili vam nedostaje. Također, mogu označavati težnju da posjedujemo neku osobinu onoga tko se u takvom snu pojavljuje, jer ju sami nemamo.

5. Snovi o izgubljenosti

Mjesta i putevi na kojima se izgubimo u snovima simboliziraju gdje se nalazimo u našim srcima ili mozgu. Takav san simbol je neodlučnosti u stvarnom životu, nesposobnosti donošenja odluke ili pridržavanja nje.

6. Snovi o padanju

Ovakvi snovi su oduvijek jedni od najčešćih za sve ljude, a oni indiciraju da postoji nešto u budnom životu što vas “vuče prema dnu”. Ovaj je san čest kod oboljelih od depresije, a može biti i znak upozorenja psihički teškog razdoblja na koje se treba pripremiti kako bi se spriječio pad.

7. Snovi o zaboravljanju nečega

Ova vrsta snova najčešće se javlja ljudima koji su preopterećeni brigama. To je upozorenje čovjeku u budnom životu da je na rubu te da treba posložiti prioritete i prihvatiti činjenicu da ne može ili ne stigne sve. Poruka ovog sna je – olakšaj si.

8. Vrištanje koje se ne čuje

Sanjate li da želite vrištati no to nikako ne uspijevate, to simbolizira osjećaj da se osjećate neshvaćeno, odnosno da vas se ne sluša u budnom životu. Postoji nešto što želite izraziti, no onaj tko bi to trebao čuti, nije zainteresiran.

9. Snovi o vlastitoj smrti

Iskustvo vlastite smrti u snu može biti jezivo, no i ovdje je njezin simbol promjena, kraj i otpuštanje. Nakon ovog sna trebate se zapitati što se mijenja ili podsvjesno osjećate da biste trebali promijeniti, koje odnose okončati, što odlučiti…

10. Pokušate se micati no paralizirani ste…

Ovaj također česti san sličan je onom o pokušaju vrištanja, no u njemu je problem toga što sanjač ne poduzima nešto ili se ne ponaša onako kako bi prema svojoj intuiciji trebao. Paraliza je metafora osjećaja “zaglavljenosti” u budnom životu.

11. Dijagnoza smrtne bolesti

Rak ili bilo koja druga dijagnoza koja se javlja u snu, najčešće je dijagnoza neke situacije ili odnosa u životu sanjača koji je vrlo nezdrav. Um povezuje to s bolesti kako bi pomogao da izliječimo iz svog života ne bi li se razboljeli.

12. Snovi o tome da nas netko/nešto lovi

Ovo je, nakon padanja, drugi najčešći san. Ono simbolizira nekoga ili nešto u budnom životu što sanjač pokušava izbjeći. Čest je kod pojedinaca koji izbjegavaju konfrontacije i ne rješavaju stvari do kraja, osobito ako se često ponavlja.

Podijelite članak

Počitajte još

Darku Laziću prijeti zatvor

Redakcija

UPFBiH insistira na produženju roka za podnošenje prijave i plaćanje PDV-a

072info

Zenica obavijena tugom: Zauvijek nas je napustio policajac Vehid Džulan

Redakcija

Ogorčeni radnik “Olipa”: Ponuđeno nam je da radimo za 380 KM

072info

Građani Amsterdama: Otkako nema turista grad nam je čišći, uredniji i mirniji

072info

Pošte u BiH priznale da nezakonito naplaćuju poštarinu na robu kupljenu preko interneta

072info

Novi Zeland: Odgođeno izricanje kazne Brentonu Tarantu za napad na džamije

072info

Legendarni Fićo napravio kolonu

072info

Ekskluzivna fotografija Tijane Ajfon iz policijske stanice

072info

AKCIJA FUP-a U ZENICI: Torturu prema maloljetnoj djeci snimao mobitelom i objavljivao na internetu

Redakcija

ODGOĐENA SJEDNICA: Demokratska fronta zatražila ostavku Fadila Novalića, Jelke Milićević i Veska Drljač

Redakcija

Recesija neće utjecati na gradnju autoputa

072info

PLANET OBUĆA: Od 29. maja AKCIJA kupi jedan, drugi par -40% POPUSTA!

Redakcija

Korona virus i fabrika za preradu mesa u Smitfildu: Neispričana priča o najvećem žarištu u Americi

072info

IMAJU I DUET: Ova pjevačica je bila Šabanova velika ljubav

072info

Afera “Respiratori”: Sud BiH odobrio “Srebrenoj malini” da plati 452.473 KM PDV-a

072info

U Zenici ukradene tri mašine za pakovanje hrane

072info

Drama slavnog fudbalera: Cijela porodica zaražena koronavirusom

Redakcija

Utvrđeno: FUCZ nema adekvatno skladište, ne znaju šta će ni s prvih 80 respiratora

Redakcija

Imaju preko 100.000 umrlih: COVID-19 ubio više Amerikanaca nego AIDS i tri rata

Redakcija