Znaju šta ste gledali: Google vas je pratio i u Incognito režimu

Znaju šta ste gledali: Google vas je pratio i u Incognito režimu

Google je pristao da izbriše milijarde podataka i ograniči donekle svoju moć da prati korisnike, nakon posljednje odluke suda u SAD.

U pitanju je presuda po grupnoj tužbi iz 2020. godine, prema kojoj je Google optužen da zadire u privatnost korisnika prikupljanjem njihovih podataka čak i kada koriste Incognito režim, piše Euronews.rs.

U tužbi se tražilo pet milijardi dolara odštete, ali iz kompanije ne priznaju baš sve za šta se terete. Već su izvršene neke izmjene, a brisanje podataka će stupiti na snagu van SAD.

U januaru, ubrzo nakon što su najavljeni planove za rješavanje slučaja, kompanija je ažurirala svoje dokumente kako bi jasno stavila do znanja da i dalje prati korisničke podatke čak i kada je uključen Incognito.

Istog mjeseca, Google je saopćio da isprobava funkciju koja će automatski blokirati kolačiće trećih strana, koji pomažu u praćenju aktivnosti korisnika, za sve koji koriste korisnike Google Chrome.

Također, pristali su da izbrišu “stotine milijardi” podataka o “privatnom korištenju pregledača”, navodi se u sudskom saopćenju.

– Zadovoljstvo nam je što smo riješili ovu tužbu, za koju smo uvijek vjerovali da je neutemeljena – rekao je portparol kompanije Google Horhe Kastanjeda, napominjući da neće platiti nikakvu odštetu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS