Portal 072info

Znakove karcinoma ne smijete ignorisati

doktor-medicina-pregled-beli-mantil-jpg_660x330

Nakon što primijete prve simptome koji upućuju na rak, puno pacijenata čeka i do mjesec dana prije odlaska ljekaru. Oni s oblicima karcinoma koji pogađaju grlo najduže čekaju, a najkraće oni s rakom mjehura i bubrega. Stručnjaci upozoravaju da odgađanje odlaska ljekaru može značiti igru sa životom i smrti.

Žrtve raka smanjuju šanse za preživljavanje zanemarujući simptome i odgađajući odlazak ljekaru, jer mu ‘ne žele tratiti vrijeme’.

Iako se hitnim odlaskom ljekaru i dijagnosticiranjem povećavaju šanse od izlječenja, neki čekaju i po mjesec dana prije odlaska ljekaru, pokazalo je istraživanje.

Postoji bojazan da neki nisu svjesni znakova upozorenja – ili im je previše neugodno da, primjerice, opisuju sumnjivu kvržicu preko telefona. Neki pacijenti su ravnodušni i odluče da im se ne isplati gnjaviti ljekara.

Velika Britanija ima jednu od najgorih stopa preživljavanja raka u Evropi, a stručnjaci sada vjeruju da razlog toga djelimice leži u tome što se odgađa odlazak ljekaru.

Tipični simptomi koje zanemaruju su neprestani kašalj, što bi moglo upućivati na rak pluća, ili upaljeno grlo i čirevi koji mogu značiti rak grla, ali ljudi misle da su samo prehlađeni. Drugi simptomi su i opšti gubitak težine i umor.

Odgađanje liječenja od samo mjesec dana može ugroziti mogućnost izliječenja. Od trenutka posjeta ljekaru i postavljanja dijagnoze, pa do samog početka liječenja, može proći i nekoliko mjeseci, a to je vrijeme u koje se rak može znatno proširiti i postati jako težak za liječenje.

Istraživanjem univerziteta Cambridge i University College Londona utvrđeno je da pacijenti s rijetkim vrstama raka koji pogađaju grlo čekaju najduže.

Do podataka su došli ispitujući preko 14 hiljada oboljelih od raka koliko su čekali nakon što su primijetili prve problematične simptome. Prosječno vrijeme je od 10 do 22 dana za pacijente s rakom jednjaka i 30 dana za one s rakom ždrijela – od kojih oba utiču na grlo.

‘Neki su simptomi očitiji od drugih i zato je važno upoznati svoje tijelo i ono što je normalno za vas’, kaže Sara Hiom iz Britanskog centra za istraživanje raka, po čijoj je narudžbini rađeno istraživanje.

Studija, objavljena u listu International Journal of Cancer, je pokazala da oni iznad 75 godina brže traže ljekarsku pomoć od mlađih pacijenata.

Oni s uobičajenim vrstama raka takođe brže potraže pomoć. Prosječno vrijeme za oboljele od raka dojke je nedjelju dana te šest dana za oboljele od raka prostate.

Najbrže su reagovali oni s rakom mokraćnog mjehura (dva dana) i bubrega (tri dana). Simptom za ta dva raka je prilično alarmantan – krv u mokraći – što objašnjava zašto se ne odgađa odlazak ljekaru.

King’s College London prije tri godine je upozorio pacijente da su previše ravnodušni prema simptomima raka, dok dvije trećine čeka barem nedjelju dana prije odlaska ljekaru.

Daily mail

 

Podijelite članak