Znakovi da se ne krećete dovoljno

1 18

Redovno kretanje je osnovni preduvjet za dobro zdravlje, to svi znamo, ali se, nažalost, toga ne pridržavamo. Tijelo vam šalje različite signale, a ovih pet su sigurni pokazatelji da vam tijelo pati zbog previše sjedenja.

Neaktivan način života

Otečene oči – Sjedelački način života jedan je od glavnih okidača da vaše tijelo zadržava vodu. Naduvene oči se pojavljuju i kada previše ležimo. Stručnjaci preporučuju jogu kao najbolji lijek za ovaj problem. Jednom kada se pokrenete, otečene oči više neće biti problem.

Zatvor – Ukoliko većinu vremena provodite sjedeći, više vremena je potrebno da se hrana probavi. Redovno kretanje poboljšava funkcioniranje probavnog trakta. Čak i jednostavne vježbe ili pet minuta istezanja nekoliko puta dnevno mogle bi spriječiti ovaj problem.

Zaboravnost – Kod ljudi koji vode neaktivan način života, prema brojnim istraživanjima, pojavljuju se strukturne promjene u mozgu u dijelu medijalnog sljepoočnog režnja. Ovaj dio mozga je odgovoran za pamćenje. Također, dokazano je da fizička aktivnost poboljšava i naše raspoloženje, kao i pamćenje.

Žudnja za slatkišima

Bolna koljena – Redovnim vježbanjem mišići jačaju i postaju fleksibilniji, a fizička aktivnost ublažava bolove u nogama. Također, redovne vježbe mogu ublažiti simptome artritisa i osteoporoze.

Žudnja za slatkišima – Fizička aktivnost smanjuje želju za šećerom. Osim toga, svaka fizička aktivnost pojačava energiju i oslobađa endorfin, hormon sreće, koji smanjuje žudnju za slatkišima.