Znakovi da su vam hormoni podivljali

11 9

Od dana rođenja, hormoni diktiraju apetit, obrasce spavanja, kako reagirati na stres, libido, da li smo sretni ili zabrinuti. Hormoni koji najčešće prvi postaju neuravnoteženi su kortizol i inzulin, hormoni “stresa” i “šećera u krvi”.

Tri namirnice

Nazivaju se “alfa hormoni” jer oni imaju podsticajno dejstvo na ostale hormone štitne, jajnika i sna. Kada oni nisu u balansu, ometaju normalno lučenje hormona štitne žlijezde, estrogena, progesterona, testosterona i melatonina. Mnoge žene pate od hormonske neravnoteže, koja može da dovede do različitih zdravstvenih problema, od poremećaja sna do probavnih tegoba. Prvi simptomi su: obilne, bolne ili nepravilne menstruacije, gubitak libida, nesanica, povećanje tjelesne težine bez očiglednog razloga, problemi s kožom, problemi s plodnošću i glavobolja. Ovo su tri namirnice koje će vam pomoći da regulirate hormonski disbalans.

Smokve – Pomažu u reguliranju hormonskih procesa, preporuka je da se redovno jedu tokom menopauze. Međutim, gojaznim ljudima se preporučuje da ih jedu samo ujutru i to ne više od dvije voćke dnevno.

Prirodni regulator

Pivski kvasac – Sadrži cink koji djeluje kao prirodni regulator hormona i promovira sintezu nekoliko hormona: štitne žlijezde, progesterona i testosterona. Pivski kvasac možete da dodate u obrok, jogurta, salatu da uzimate u prahu ili kao suplement u tabletama.

Bosiljak – On je efikasan “lijek” koji pomaže kod hroničnih bolesti poput dijabetesa, metaboličkog sindroma i stresa, a koje direktno utječe na štitnu žlijezdu, jajnike i pankreas, i druge organe. Najpoznatiji i najefikasniji je kada ga uzimate u obliku čaja.

IZVORAvaz
Prethodni članakČetiri načina da prestanete dodirivati lice
Sljedeći članakOvo su tri najljepša sela na svijetu