Znakovi da vam posao uništava život, a i vas…

Svaki posao ima svoje prednosti i mane, no kad količina stresa uzme svoj danak na zdravlju i psihološkoj stabilnosti, vrijeme je da razmislite o pronalasku nečeg ‘normalnijeg’.

Svi imaju loše dane na poslu. Ali ako se plašite buđenja ujutro ili ste redovito blizu suza za svojim stolom, velike su šanse da ste ‘na rubu’. Amy Morin, autorica knjige ’13 stvari koje mentalno jake osobe ne rade’ kaže da neprijateljsko radno okruženje čini ljude jadnima, a može dovesti i do depresije te brojnih bolesti uzrokovanih stresom, prenosi 24sata.hr.

– Što ste duže u negativnim mislima i neproduktivnom ponašanju, to ćete se gore osjećati, a čini se kako je to začarani krug – rekla je za Business Insider.

1. Ne možete prestati razmišljati o poslu

Vaše bi večeri trebale biti rezervirane za opuštanje, porodični život i obaveze vezane uz dom. No ako i kod kuće neprestano vrtite filmove s posla, ne možete prestati razmišljati o sukobima, kritikama ili pak uvredama – to ozbiljno ugrožava vaš privatni život, kaže Morin.

To razmišljanje je put u depresiju, a najčešće je posljedica nezdravog radnog okruženja.

2. Mučite se samo da preživite dan 

Zapeti kad je potrebno ili svladati nove vještine je sasvim u redu, ali ako vam je baš sve tlaka, onda ste vjerovatno u krivoj struci.

3. Prezirete nedjelju 

Nedjelja bi trebala biti puna zabave, opuštanja ili produktivna za nekog ko uživa u hobijima, a neka zdrava doza tuge jer vikend završava je sasvim prirodna. No provedete li cijeli dan ogorčeni jer u ponedjeljak morate na posao, jasno je da nešto ne štima.

4. Teško vam je otići na posao

Svako jutro vam dolazi ideja da se javite kako ste bolesni, a u isto vrijeme tražite razloge samo da se uvjerite da morate ustati. Jedno je voljeti svoj krevet, a druga stvar je biti bez ikakvog motiva za odlazak na posao.

5. Zbog posla vam dođe da plačete 

Loš dan na poslu je normalan za svakog, pa čak i one koji apsolutno uživaju u onome što rade. Biti vječno sretan jednostavno nije zdravo i realno, ali s druge strane, ako posao stalno utiče na vaše raspoloženje, promjena bi mogla biti dobar smjer.

6. Nadređeni vas stalno kritiziraju 

Vama je možda sve u redu, a u isto vrijeme šefovi se očito s time ne slažu jer vas zasipaju kritikom na kritiku. Ako ste u ovakvoj situaciji, mogao bi vas snaći i gubitak posla.

7. Šef se okomio na vas 

Suludo bi bilo očekivati da ćete se slagati sa svakim šefom. No to ne znači da trebaju stvari biti i na rubu sukoba. Ako imate osjećaj da ste šefu na piku, pokušajte što brže otići iz te situacije i izbjeći rad u toksičnom okruženju.

8. Ne možete napredovati 

Posao vam nije loš, ali vi želite više i ne čini se da na trenutnom radnom mjestu možete napredovati. U tom slučaju priliku za napredak trebali bi potražiti na drugom mjestu.

9. Sram vas je vašeg posla

Kad dođe trenutak da prijatelji dijele zabavne priče s posla, vama pada na pamet da što brže popijete piće i krenete doma. Uz to što nemate zabavnih priča, još je groznija situacija i ako ste na poslu kojeg vas je sram i to je još jedan znak da pronađete novi.

10. Ne plaćaju vas koliko vrijedite 

Ovo je prilično jasno. Ne prihvatajte da vas neko potcjenjuje, bez obzira na obećanja o nekim budućim povišicama i promaknućima.

11. Na poslu ne učite ništa novo 

Na svakom poslu bi trebali biti agresivni oko upijanja novih znanja i spremni učiti u svakom trenutku. Stoga, ako ništa ne učite na trenutnom – zašto ste još tamo? 

Prethodni članakUčenica generacije kilometrima pješačila na putu do škole i nazad, najteže je zimi
Sljedeći članakNEVRIJEME U ZDK: Poplavljena škola u Jelahu (FOTO)