2021 02 03T100155Z 121102336 RC2YKL9D5WLT RTRMADP 3 HEALTH CORONAVIRUS PORTUGAL SOCCER 750x500 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

S obzirom na pandemiju koronavirusa s kojom se cijeli svijet trenutno bori teško je zamisliti da bi se nekad u budućnosti mogli ponovno sresti s nečim takvim. No, prema riječima znanstvenika, to je moguće, i čak i vjerojatno.

Još prije nego što su zabilježeni prvi slučajevi covida-19 znanstvenici su bili svjesni da svijetu može zaprijetiti neka opasnost, osobito jer nismo spremni na takvo što. No, covid-19 je pokazao koliko smo ranjivi na virusne mutacije kod ovog virusa, a postavlja se pitanje koliko bi to bilo opasno u slučaju nove pandemije.

Stoga znanstvenici savjetuju da čim prije treba započeti istraživanja i pripremu cjepiva koja bi nas mogla zaštititi i obraniti u slučaju takvih prijetnji.
Investirati sada za budućnost

U novom komentaru objavljenom u časopisu Nature, znanstvenici tvrde da vlade i privatni sektor moraju početi investirati sada u istraživanje i razvoj široko neutralizirajućih antitijela koji su učinkoviti protiv višestrukih sojeva virusa.

“Takva antitijela mogla bi biti prva obrambena linija u prevenciji ili liječenju virusa iz određene obitelji, uključujući i nove sojeve koji bi se mogli pojaviti”, objašnjavaju Dennis Burton i Eric Topol.

“Što je još važnije, oni bi se mogli koristiti za izradu cjepiva protiv brojnih članova unutar neke obitelji virusa”, dodaju.

Istraživači navode da smo imali sreće kada je u pitanju covid-19, jer je spiralni protein (spike protein) unutar virusa SARS-CoV-2 omogućio lakšu izradu cjepiva. No, znanstvenici upozoravaju da sljedeći put možda nećemo imati takvu sreću.

“Sljedeći patogen mogao bi biti manje prilagodljiv, a izrada cjepiva mogla bi onda trajati puno duže. Čak bi i SARS-CoV-2 mogao postati problematičniji zbog pojave novih sojeva”, navode istraživači.
Razvoj cjepiva prije pojave novog patogena

Kako bi se takvo što spriječilo u budućnosti potrebno je razviti cjepiva protiv virusa osmišljenih oko široko neutralizirajućih antitijela koja bi mogla pojedinačno ciljati prioritetne viruse, uključujući potencijalno inačice virusa SARS-CoV-2, HIV, ebolu, podvrste gripe itd.

Ovaj proces je iznimno zahtjevan i skup, no istraživači navode da je zasigurno jeftiniji od štete koju je prouzrokovao covid-19 na globalnoj razini.

“Za razliku od reaktivnog programa koji kreće u akciju kada se pojavi novi patogen, naš prijedlog ima ciljeve koji se sada mogu opisati i projekte koji bi mogli započeti odmah u velikim razmjerima”, objašnjavaju autori.

“Imat ćemo epidemije i u budućnosti, ali moramo ih spriječiti da ne postanu pandemije”, upozoravaju.