“Znao sam i ranije da su rudari mrtvi, ali nisam imao snage da vam kažem”

Iz okna jame Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica, nakon više od 20 sati izašlo je 29 rudara, dok njih pet nije preživjelo nesreću, rekao je predsjednik Sindikata rudara federacije BiH Sinan Husić.

“Nažalost, znao sam za ovo ranije, ali nisam imao snage da vam kažem. Izašlo ih je 29, ovih pet nažalost nisu preživjeli”, rekao je Husić novinarima.

Spašeni rudari se, zbog mjera medicinske predostrožnosti, prevoze kolima hitne pomoći u zenički bolnički centar, javili su federalni mediji.

Rudari koji su prokopali više od 100 metara kroz urušeno rudarsko okno govore kako je iskopavanje bilo vrlo teško, jer je “gorski udar” potpuno uništio okno, pa je bilo veoma teško kopati. Pomogli su i “zarobljeni” rudari, koji su sa svoje strane otkopali 40 metara nanosa.

U zenički medicinski centar do sada su prevezena četiri rudara i u toku su dijagnostičke metode, nakon kojih će biti poznat stepen eventualnih povreda.

Sve govori u prilog tome da one, ako ih ima, nisu teške.

U rudniku Raspotočje došlo je do obrušavanja materijala i više rudara je povrijeđeno, nakon što je Zenicu juče oko 16.30 časova pogodio zemljotres jačine 3,5 stepeni Rihterove skale.

Copy

Srna

Prethodni članakDŽEKO: Izražavam duboku žalost zbog smrti rudara
Sljedeći članakDan žalosti u FBiH bit će na dan dženaze nastradalim rudarima u jami Raspotočje