Znate li kako prepoznati da začini više nisu upotrebljivi?

Screenshot 4 9
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Začini imaju duži vijek trajanja od većine namirnica u kuhinji, zbog toga mnogi ljudi zaborave na njihov rok trajanja. Međutim, taj rok nije jedino na što biste trebali obratiti pažnju.

Ponekad začine treba baciti iako je rok trajanja još dobar, jer možda nisu bili skladišteni kako treba.

“Začine biste trebali baciti kad im se tekstura promijeni. Ne izgledaju li više isto kao kad ste ih kupili, vjerovatno je vrijeme da ih se riješite. Začine koji su mokri, imaju grudvice ili su dosta otežali, bolje je baciti nego staviti u jelo”, kaže Vicky Cano, kuharica i kreatorica recepata u kompaniji Mealfan.

To bi moglo značiti da je ušla vlaga, a tada postoji velika šansa da se u njima razvija plijesan.

“Dobro je biti oprezan, jer niko ne želi riskirati konzumiranje starih i loših začina te tako izložiti sebe ili bilo koga riziku od trovanja hranom”, složila se s Vicky njena kolegica Anne Clark, stručnjakinja za hranu i vlasnica My Kitchen Serenity.

Osim teksture provjerite miris i izgled

Čak i ako se u začinima nije razvila plijesan, promjena u teksturi može ukazivati na gubitak okusa i svježine.

“Većina začina je svijetle boje i ta boja se ne mijenja dok su svježi, ali ako se boja promijenila, bolje ih je baciti. S druge strane, začini prirodno mutne boje postat će nekako prašnjavi kada izgube svježinu. Što se tiče mirisa, začini će izgubiti aromu kad se pokvare. Znači, ukoliko morate duboko gurnuti nos u staklenku da biste namirisali začin, možda je vrijeme da ga se riješite”, savjetuje Lori Bogedin, kulinarska stručnjakinja i osnivačica TwigsCafea.

Ne traju svi začini jednako dugo

“Važno je znati koliko se dugo određeni začini mogu čuvati. Različiti začini imaju drugačiji vijek trajanja, ovisno o tome kako se prema njima postupa prije prodaje i kako se skladište”, kaže Julia Bobak, kreatorica sadržaja s web stranice za hranu Home Grounds.

“Mljeveni začini mogu se skladištiti do tri godine, ali obično počnu propadati nakon šest mjeseci. Začini koji su u komadu obično traju do četiri godine, dok osušeno lisnato začinsko bilje može trajati tri godine, ali nakon godine ga je potrebno redovno provjeravati”, pojasnila je.

Kako im produžiti vijek trajanja?

Stručnjaci kažu da postoje neke stvari koje možete napraviti kako biste spriječili kvarenje i bacanje začina.

Kao prvo, ne stvarajte ogromne zalihe kod kuće, već kupujte manje količine. Na taj način se neće stići pokvariti ni povući vlagu u sebe, jer ćete ih na vrijeme potrošiti.

“Ako začine kupujete u prevelikim količinama i stalno ih izlažete svjetlu i zraku, vrlo brzo će izgledati loše. Začini su osjetljivi na okoliš i potrebno ih je držati na mjestima gdje nisu izloženi svjetlu i zraku. Možete ih čuvati u hermetički zatvorenim posudama. Koristite staklene posude, dobro zatvorite poklopac i spremite ih u ormar”, savjetuje Emily Perez, kulinarska stručnjakinja iz kompanije Kitchen Infinity.

GODISNJICA
MARKETING