AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Beogradska “Politika” istražila je koja su to najpopularnija i najčešće dodijeljivana imena u zemljama bivše Jugoslavije, a zanimljivo je da se u četiri zemlje jedno ime najviše ponavlja.

Komentarišući činjenicu da bi mali doprinos međunaronom poverenju mogao da učini baš neki Luka, s obzirom na to da je to trenutno napopularnije muško ime u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, Gordana Bjelobrk, šef odseka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku, kaže da je to još jedna potvrda teze da su narodi bivše Jugoslavije bliskiji nego što to na prvi pogled izgleda.

Luka je trenutno napopularnije muško ime u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Među deset omiljenih imena u ova tri grada nalaze se još Petar i Filip kad su u pitanju dječaci, a Sara i Petra kad je riječ o devojčicama, piše “Politika”.

“Veliki broj djece u zemljama bivše SFRJ nosi ime Luka da bi to moglo da predstavlja statističku slučajnost. Mi pripadamo jedinstvenom kultrnom krugu i zbog toga veliki broj djece nosi ista ili slična imena. Gotovo u svim zemljama vlada moda da se devojčicama daju kratka imena, koja po formi podsećaju na nadimke, a dječacima tradicionalna imena – ističe sagovornica “Politike”.

Kada je riječ o odabiru imena za svoje mališane, roditelji u Beogradu i Zagrebu često daju svojoj djeci imena hrišćanskih apostola Mateje i Marka.

Zanimljivo je da se na listi najpopularnijih muških imena u Hrvatskoj nalaze hrišćanska, David, Jakov, Petar i Ivan.

Crna Gora

Najpopularnijih muška imena za djecu u Crnoj Gori prošle godine su bila Luka, Lazar, Vuk, Vasilije i Petar.

Prema podacima sa posljednjeg popisa stanovništva u Crnoj Gori iz 2012. godine, najzastupljenija ženska imena su bila Jelena i Milica, a muška Nikola i Marko.

Bosna i Hercegovina

Na osnovu ranijih statističkih podataka, imena koja su najčešće davana dječacima rođenim u Bosni i Hercegovini su Amar i Luka, u Federaciji BiH po zastupljenosti slijede Tarik i Vedad, dok su u Republici Srpskoj najčešća muška imena Stefan i Nikola.

U Federaciji BiH najčešća imena za djevojčice su Amina, Lamija i Ajna, dok su u RS imena Marija, Milica i Ana.

Makedonija

Muška imena Aleksandar, Zoran i Nikola su najpopularnija u Makedoniji, a kada je riječ o odabiru ženskih imena roditelji najčešće svoju djecu nazivaju Marija, Biljana i Elena.

Slovenija

Zvanična lista najpopularnijih imena u Sloveniji, sastavljena prošle godine, govori da su imena Marija, Ana, Mojca, Maja, Irena i Nina najzastupljenija u ovoj zemlji. Za dječake su Franc, Janez, Marko, Andrej, Ivan i Luka.

Beograđani daju djeci po dva imena

Prema popisu iz 2011. godine, malim Beograđanima se najčešće daju imena: Nikola, Luka, Stefan, Marko, Lazar, Aleksa, Miloš, Dušan, Goran i Vladimir.

Zanimljivo je da oko 4.500 Beograđana nosi dva imena, a ona se pišu pomoću crtice, nekada sastavljeno, a nekad odvojena.

U matične knjige srbijasnske prijestonice su, između ostalih, upisani i Marko David, Dušan Miloš, Viktor Strahinja, Luka Konstantin, Nikola Jupiter, Stefan Lazar, Maksim Vid ali i djevojčice Zara Nikolina, Helena MArija, Anđelika Katarina, Vasilisa Nastasija, Anđela Zoe i Vidra Luna.