Portal 072info

Znate li koliko BiH ima kilometara autoputa?

Hoće li ulazak BiH u Transportnu zajednicu značiti i deblokadu planiranih infrastrukturnih projekata, koji se najavljuju godinama? Nova obećanja stižu, ali novi kilometri na Koridoru 5C još nisu otvoreni. S druge strane, bh. entitet Republika Srpska završava autocestu Banjaluka – Prnjavor.

Parlamentarna komisija za vanjske poslove razmatra sporazum o investicionom grantu za izgradnju dionice Koridora 5C Svilaj – Odžak. Cijena – 109 miliona eura, od toga grant iznosi 25 miliona. To je jedna od aktivnih gradilišta na Koridoru 5C koji prolazi kroz Federaciju BiH. U Autocestama tvrde da se radi na dionicama Drivuša – Klopče, te Klopče – Donja Gračanica. U posljednjih 16 godina Federacija BiH je izgradila blizu 90 kilometara autoputa. U posljednje 3, nula.

Radovi na autoputu Banjaluka – Prnjavor pri kraju. Do kraja septembra bit će otvoreno 10 kilometara dionice Mahovljani – Drugovići, a na proljeće naredne godine cijela dionica do Prnjanova. Tako će sa sadašnjih 76 završenih kilometara autoputa u Republici Srpskoj, konačna kilometraža iznositi 112 kilometara.

“Početkom oktobra idemo u London na pregovore sa bankarima zbog sredstava za podršku projektu petlje Rudnaka – Johovac, vrijednosti 70 miliona maraka”, kaže Neđo Trninić.

 

N1

Podijelite članak