Znate li koliko BiH ima zlata i gdje se ono čuva

U Finansijskom izvještaju Centralne banke BiH o poslovanju u 2017. navodi se i interesantan podatak o tome gdje BiH drži svoje zlatne rezerve.

Tako je navedeno da banka drži svoje monetarno zlato na računu u banci u Švicarskoj, a fizički je locirano u trezoru Banke Engleske.

– Vrijednost monetarnog zlata na dan 31. decembra 2017. iznosi 203,9 miliona KM što predstavlja 96.000 unci zlata po vrijednosti od 2124 KM po unci – stoji u izvještaju.

Preračunato u tone, BiH posjeduje 2,72 tone zlata.

Centralna banka BiH drži i depozite u inostranim bankama u ukupnom iznosu od 2,69 milijarde KM. Od tog iznosa, 1,43 milijarde KM je kod komercijalnih banaka a 1,26 milijardi KM je kod centralnih banaka.

Geografska analiza depozita kod inostranih banaka je sljedeća.

CBBiH raspolaže i finansijskom imovinom za prodaju vrijednom 6,2 milijarde KM koja se sastoji od kvalitetnih dužničkih vrijednosnih papira sa visokim stepenom likvidnosti, kreditnog rejtinga od AAA do BBB (Fitch).

– Portoflio se sastoji od kratkoročnih i dugoročnih dužničkih vrijednosnih papira sa fiksnom kamatnom stopom, koju izdaju vlade stranih država – piše u izvještaju.

CBBiH je inače od svojih finansijskih aktivnosti u 2018. imala dobit od 12,18 miliona KM što predstavlja pad u odnosu na 14,06 miliona KM dobiti u 2016. godini.

Faktor.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE