Portal 072info

Znate li koliko građana BiH ima IQ veći od 148 i može biti član Mense

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Mensa Bosne i Hercegovine, kao i u ostalim zemljama svijeta, okuplje sve one koji prođu njen rigorozan test inteligencije i ostvare rezultat iznad 148 IQ na Katelovoj skali. Oni s više sampouzdanja i želje za dokazivanje danas su u Sarajevu i Mostaru stali u red, prijavili se i krenuli u težak i strog test.

Na testiranju koje je danas održano na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru upoznali smo Lovru Vidovića, studenta prve godine Studija računarstva. Kaže da su ga slična testiranja uvijek zanimala, ali da je na njega posebno uticao jedan profesor u srednjoj školi koji ga je nagovarao da se prijavi na neko Mensino testiranje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Treća godina

“Ovo mi je prvi put da sam došao baš na testiranje Mense BiH, bio bih zadovoljan svakim rezultatom boljim od onog prosječnog, IQ 100. Znate da čovjek uvijek očekuje više”, kazao je Lovro.

Atmosfera u amfiteatru je bila vrlo ozbiljna, niti jednog osmjeha, svi su čekali početak testiranja kao da je pred njima neki fakultetski ispit iz kategorije “biti ili ne biti”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nismo uspjeli fotografisati prednju stranu testa, kazali su nam da su takva pravila. Maja Ilić, predsjednica Mense BiH nam je pojasnila da su pravila ove svjetske organizacija uvijek pomalo stroga, a da se naša Mensa posebno toga i pridržava jer smo još uvijek novi u tom prestižnom društvu.

“Ovo nam je treća godina, odziv je slabiji nego prošle. Prijavilo se u danas u Mostaru i došlo na testiranje oko 35 kandidata. Mislim da ima mnogo zainteresiranih, ali da se mnogi predomisle to jutro kad se ustanu i proradi nedostatak samopouzanja”, kaže nam Ilić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dva posto populacije

Manji broj kandidata ove godine objašnjava se i činjenicom da je prije tri godine, 2016. kad je organizirano prvo testiranje nakon dugog niza godina, bila prava navala kandidata. Kako se češće rade testiranja tako je i broj prijava manji.

“Smatra se da su oni koji po Katelovoj skali pređu IQ 148 ulaze u samo dva posto populacije. Postoje i druge skele… Nisu naravno svi izašli na testiranja, niti se svi oni koji prebace taj IQ se učlane u Mensu BiH, koja broji 320 članova. Prolaznost na testiranjima je veća od dva posto jer ovi koji izlaze već znaju i osjete da jesu inteligentniji dio populacije i testiraju se da to potvrde”, pojasnila je Maja Ilić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svi oni koji izađu na testiranje dobiju potvrdu o visini inteligencije, a oni koji pređu magičnu cifru mogu postati članovi Mense, družiti se s tim odabranim društvom službeno najinteligentnijih.

“Svjetska Mensa već ima razrađene brojne projekte, humanitarne ili one koji se tiču razvoja inteligencije. Nama je cilj, pošto smo odnedavno punopravni članovi, da im se pridružimo u takvim aktivnostima”, kaže nam predsjednica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Većina fakultetski obrazovana

Mensa ima svoje klubove u Sarajevu i Banja Luci, proba se osnovati i klub u Mostaru. U ova tri grada obavljaju se i godišnja testiranja, a težnja je da se testiranja dešavaju još češće.

“Još nemamo analize kojim društvenim grupama pripadaju članovi Mense, ali mislim da nema pravila. Većina ih jest fakultetski obrazovana, ali po mom iskustvu to nema nekog uticaja. Imamo i one koji su završili srednju školu, imamo starijih osoba, onih koji su stariji od 65 godina”, kazala nam je Maja Ilić, predsjednica Mense Bosne i Hercegovine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Više o Mensi Bosne i Hercegovine, kao i o samoj ideji možete pročitati na njihovoj službenoj stranici, a dostupan i i spisak članova.

Klix.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)