Znate li koliko vrsta bosanskih ćevapa postoji? Evo po čemu se razlikuju

Znate li koliko vrsta bosanskih ćevapa postoji? Evo po čemu se razlikuju

“Uprkos jasnom turskom porijeklu, bosanski ćevapi su izvor velikog nacionalnog ponosa i omiljeno jelo u zemlji. Obično se pripremaju od mljevene junetine ili mješavine mljevene junetine sa drugim mesom, poput teletine ili jagnjetine – začinjene mješavinom različitih začina; obično su to bijeli luk, so, biber, a ponekad i paprika ili ljuta crvena paprika”, objašnjavaju na Taste Atlasu.

Postoje 4 vrste bosanskih ćevapa:

1. Sarajevski ćevapi

Ova jedinstvena vrsta ćevapa porijeklom je iz Sarajeva, pa otuda i naziv sarajevski ćevapi. Postoje različita mišljenja o korištenju mesa za ove ćevape – neki ih rade isključivo s mljevenom junetinom, soli i biberom, dok drugi koriste kombinaciju mljevene junetine i ovčetine.

Sarajevski ćevapi se zadnjih godina uglavnom rade samo s mljevenom junetinom i solju. Nakon što je smjesa pripremljena treba je ostaviti u frižideru 48 sati. Zatim se peku na žaru i tradicionalno poslužuju u somunu, sa sjeckanim crvenim lukom sa strane.

2. Travnički ćevapi

Ova vrsta ćevapa priprema se u gradu Travniku. Ćevapi se prave od kombinacije junetine, teletine i jagnjetine, uz dodatak soli, bibera i malo sode bikarbone. Kada se peče na roštilju, meso se često premaže bistrom supom koja se pripremala od goveđih kostiju i ovčetine.

Hljeb, lokalno nazvan pitica, umače se u supu pa se kratko peče na roštilju. Ispečeni ćevapi stavljaju se u piticu, a zatim se posipaju nasjeckanim lukom. Ovu varijantu ćevapa preporučuje se poslužiti sa jogurtom.

3. Banjalučki ćevapi

Iako se ostale varijante ćevapa rade u komadima, banjalučki ćevapi se razlikuju od svih ostalih jer se pripremaju kao mesna pločica koja se obično sastoji od četiri ćevapa povezana u niz. Obično se rade samo s mljevenom junetinom, solju i biberom, kao i sarajevski ćevapi, ali ponekad se u smjesu dodaju i mljevena teletina i bijeli luk.

Nakon što su ispečeni banjalučki ćevapi se tradicionalno stavljaju u lepinu, a jelo se poslužuje s puno luka.

4. Tuzlanski ćevapi

Ova vrsta ćevapa dolazi iz Tuzle. Najčešće se prave od kombinacije mljevene ovčetine, junetine i janjetine (najčešće u razmjeri 2:1:1), iako se negdje pripremaju samo s junetinom. Meso se ručno miješa te začini solju i biberom, a preporučljivo je smjesu ostaviti u frižideru nekoliko sati ili cijeli dan prije pečenja.

Ovi ćevapi se peku na nauljenom roštilju, a kad su gotovi, obično se još jednom začine biberom. Tuzlanski ćevapi poslužuju se u tzv. lepini, koja se prethodno potopi u bujon od goveđih kostiju zvanu poliv. Mladi luk ili sitno nasjeckani crveni luk tradicionalni su prilog.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica