auto
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 24, 2021 @ 7:50
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti

Problemi su se očito redali svjetskim proizvođačima automobila u posljednjih godinu i po dana. Ali postoji i dobar protok prihoda.

FIXGEHALT

Prijelaz na novu tehnologiju, pandemija, nedostatak čipova za komponente vozila i kriza sirovina posljednjih su godina dominirali vijestima u automobilskoj industriji, ali pogled na prihode firmi pokazuje da kriza nije baš paralizirala industriju.

NER FIT

Uswitch, britanska firma specijalizirana za usporedbe cijena u raznim industrijama, pogledala je prihode najvećih svjetskih proizvođača automobila i podijelila brojke u različite vremenske intervale od kojih nam je najzanimljivije zvučao onaj po satu.

Dakle, u pandemijskoj 2020., dogodila se smjena na vrhu.

Toyota se s prosječnim prihodima većim od  27 miliona eura svakoga sata vratila na prvo mjesto dok je Volkswagen pao na drugo mjesto jer je prešao brojku od „samo“ 25 miliona eura prihoda svakoga sata.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Istaknimo i da je treće mjesto zauzeo Daimler s s preko 17,5 miliona prihoda svakoga sata. Slijede Honda, Mitsubishi, Ford, GM, BMW, Stellantis grupa i deseti Nissan.

Kako bi vam lakše bilo pojmiti te cifre recimo da je Toyota zarađivala svake sekunde 7.600 eura dok je drugi Volkswagen uspio doći do 7.000 eura u 2020.

Toyota ne samo da je imala najveće prihode, već je i prodala daleko najviše automobila: Ukupno 8,7 miliona vozila (uključujući Lexus) u 2020. godini, odnosno 724.347 mjesečno ili 166.708 automobila sedmično.

Volkswagen (uključujući Audi, Škodu, Seat, Cupru i Porsche) prodao je 5,3 miliona novih automobila, prenosi HAK revija.

LIDER