Portal 072info

Znate li sa koliko godina djeca mogu ostati sama kod kuće?

Prema Obiteljskom zakonu, djecu predškolske dobi ne smije se ostavljati bez nadzora osobe starije od 16 godina. Ipak, neka djeca još dugo nakon te dobi nisu spremna ostati sama. Ostavljanje djeteta samog kod kuće uglavnom nije izbor roditelja, nego ne postoji druga opcija. Ipak, ne preporučujemo da to bude prije školskog doba.

Neka djeca postanu samostalna ranije, a neka kasnije i zbog toga ne postoji neki univerzalni broj koji se može istaknuti kao dob u kojoj sva djeca mogu ostati sama.

Ako škola nema organizirani cjelodnevni boravak, a roditelji nemaju drugu vrstu podrške, potrebno je dijete navikavati da bude samo kod kuće već tijekom ljeta. Isprva samo na 10, 15 minuta. Ako je organiziran boravak, dijete će morati ostati samo tek s 9 ili 10 godina pa se proces navikavanja može početi u 2. razredu – objašnjava pedagoginja, prof. Ivana Grabar dodajući kako svaki roditelj najbolje zna koliko od svojeg djeteta može očekivati. I psihologinja Lejla Talić smatra kako djecu prije desete godine ne bi trebalo dulje ostavljati same kod kuće.

Dreamstime

– Stvar je na individualnoj procjeni roditelja. Ono što je najvažnije jest kakav je stav djeteta prema tome i kako se ono osjeća. Neka djeca postanu samostalna ranije, a neka kasnije i zbog toga ne postoji neki univerzalni broj koji se može istaknuti kao dob u kojoj sva djeca mogu ostati sama. Moja preporuka je da prije 10. godine ipak ne bi dijete trebalo dugo biti samo zbog mogućih rizika i nepredvidivih situacija – objašnjava psihologinja Talić.

Neka djeca izrazit će sama želju da ostanu doma ako ne žele ići negdje s roditeljima. Međutim, nekoj djeci to predstavlja velik stres i neugodu na koju mogu reagirati na razne načine – povlačenjem u sebe, psihosomatskim simptomima ili agresivnim ponašanjem. Tada bi bilo dobro promisliti postoji li neki drugi način da se osigura boravak djeteta ako roditelji ne mogu biti s njim.

Neka djeca izrazit će sama želju da ostanu doma ako ne žele ići negdje s roditeljima.

Ističe kako zrelost i samostalnost značajno rastu s polaskom u školu jer su djeca primorana izdržati dulju odvojenost od roditelja i u tom periodu se skrbe sama o sebi, uz asistenciju učiteljica, koja je ipak manja od one u vrtiću. U toj dobi događaju se i velike promjene u kognitivnom funkcioniranju djeteta pa je i s te strane olakšano njegovo usvajanje određenih pravila i obrazaca ponašanja koja su potrebna za samostalnije funkcioniranje. I psiholog prof. Ivan Modrušan naglašava kako odluka o tome kad ostaviti dijete samo ovisi o prirodi djeteta. Također, godina ili dvije u životu djeteta čine golemu razliku po pitanju sazrijevanja.

Dreamstime

– Ako je dijete introvertirano, lakše će se organizirati u svojim aktivnostima kod kuće i samo sebi će biti dovoljno te mu neće teško pasti da ostane samo, dok će ekstrovertiranom djetetu, koje stalno traži da bude s nekim u aktivnostima, to teže pasti – pojašnjava Ivan Modrušan. Psiholozi savjetuju da se djecu pripremi na to da će ostati sami kod kuće.

– Treba paziti da se kod djeteta ne stvori prevelika briga i opterećenje. Važno mu je predočiti da je i ono bitna karika u obiteljskom lancu te da će pomoći tako što će odraditi zadatak i provesti određeno vrijeme sam. Dijete se treba motivirati pohvalama, druženjima ili pak malim “proslavama” takvih događaja koje je dijete uspješno svladalo – kaže prof. Ivana Grabar.

Važno je saznati boji li se dijete te mu detaljno i razumljivo objasniti kako se treba ponašati kad je samo. Također, treba im dati točno vrijeme koliko će biti sami. Pruža li dijete otpor, pokušajte ipak pronaći neku alternativu, pa barem susjeda kojem se dijete može povremeno javiti kad se osjeti nesigurnim.

Olakšajte im samostalnost detaljnim uputama i savjetima

  • Učinite stan sigurnim za dijete. Maknite oštre predmete, lijekove, zapaljive stvari i sredstva za čišćenje. Upozorite dijete što ne smije nikad dirati bez vašeg odobrenja i prisustva.
  • Ostavite brojeve telefona svih ljudi koje može nazvati kad se dogodi nešto nepredviđeno, kao i brojeve hitnih službi.
  • Ako je na raspolaganju susjed u kojeg roditelji imaju povjerenja, može tu i tamo provjeriti dijete, barem u početku.
  • Recite im točno koliko će biti sami. Napišite na veliki list papira zajedno s djetetom raspored njegovih aktivnosti po dolasku doma, i to izvjesite na vidljivo mjesto kako bi im uvijek bilo pri ruci.
  • Upozorite ih na pravilnu uporabu svih kućanskih uređaja i provjerite kako to sami rade. Dobro je na početku biti uz dijete dok samo nešto radi, primjerice grije ručak ili pere suđe. Potrudite se ostaviti im što manje posla oko vatre i dovršavanja ručka.
Podijelite članak

Počitajte još

Vršajević sa suprugom Lejlom živi kao u Hollywoodskim filmovima

072info

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

072info

Igrali se i nabasali na bakine poluge zlata: Otkriveno otkud i koliko vrijede

Redakcija

Tragedija: Dječak se popeo na vagon i poginuo pod naponom od 25.000 volti

Redakcija

Otkriveni detalji: Kako je Ukrajinac pomoću lemilice ukrao više od 135.000 eura sa bankomata

Redakcija

Erdogan uputio bajramsku poruku: Nikome nećemo dozvoliti da otima palestinsku zemlju

Redakcija

Aplikacije koje će vam pomoći da veza na daljinu bude lakša

072info

Koronavirus popularizovao biciklizam i u BiH: Kako možemo postati zdravija nacija?

072info

Ove namirnice su idealne za ljeto, imaju višestruko korisno djelovanje

072info

Bh. izvoz hrane porastao tokom pandemije

072info

TRAGEDIJA: Glumac spasio sina u posljednji trenutak, pa se utopio

Redakcija

SpaceX priprema prvo lansiranje rakete u orbitu s ljudskom posadom

072info

Zubejda Gobeljić prva je kurra hafiza u BiH: Ljubav prema Kur’anu vodila me na ovom putu

072info

Tri osobe povrijeđene u sudaru kod Mostara

Redakcija

Emotivnim porukama i fotografijama poznate ličnosti čestitale Bajram

072info

BAJRAM BEZ OČEVOG MIRISA: Fali mi da mi kaže: “Blago babi”

072info

Izetbegović otvorio dušu: Nisam bio u trezoru, a 1986. sam govorio da će biti rat u BiH

072info

Četiri miliona građana Srbije prijavilo se za pomoć od 100 eura

072info

CIK za štampanje listića daje 1,1 milion: Za 10 godina potrošeno više od 120 miliona KM

Redakcija

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava: Ovo je novo, ogromno žarište virusa!

Redakcija