Znate li šta je hijaluron – najistaknutiji sastojak kozmetičkih preparata?

Jedan od najčešće spominjanih i naglašavanih sastojaka kozmetičkih proizvoda je hijaluron, tačnije hijaluronska kiselina, koja predstavlja šećer koji se prirodno nalazi u našem organizmu. Isticanje ovog sastojka u reklamama je uzrokovano njegovom ulogom u održavanju zdravog i mladolikog izgleda kože.

Hijaluron je prirodni polisaharid – složeni šećer koji se stvara u ljudskom organizmu. U vezivnom tkivu ulazi u sastav s elastinom i kolagenom, a u prosjeku se u organizmu odraslog čovjeka nalazi oko 15 grama hijalurona – u zglobovima, očima, koži i hrskavici. Kod mlađih osoba je čak oko 30% hijalurona koji se nalazi u tijelu prisutno u koži.

Jedna od glavnih uloga hijalurona je da vezuje vodu, zadržavajući je poput spužve u koži te na taj način osigurava čvrstinu u vezivnom tkivu, a kožu čini zategnutom i glatkom.

Baš poput kolagena i elastina, količina prirodne hijaluronske kiseline u našim tijelima opada kako starimo. Međutim, postoje načini koji pomažu u stimuliranju njene proizvodnje.

Pored dijeta koje sadrže voće i povrće s puno antioksidansa, a koji štite kožu od upala, kao način unošenja hijalurona u organizam ističu se kozmetički proizvodi – od različitih krema, tonika, maski za lice preko ampula hijaluronske kiseline do različitih kozmetičkih tretmana pomoću kojih se ovaj sastojak ubrizgava u kožu.

Čemu hijaluron služi?

Hijaluronska kiselina prvenstveno služi najvećem organu kod čovjeka – koži. Kada se koristi u proizvodima za njegu, poput krema i seruma, ona donosi vlagu na površinu naše kože.

Prirodni proces starenja i izloženost različitim utjecajima poput ultraljubičastog zračenja, duhanskog dima i zagađenja mogu smanjiti prirodne količine hijalurona u koži, gdje na scenu stupaju kozmetički proizvodi. Upravo uzimanje dodataka hijaluronske kiseline može spriječiti ovaj pad i održati gipkost kože.

Healthline magazin navodi da je dokazano da doze od 120 do 240 miligrama dnevno tokom najmanje jednog mjeseca znatno povećavaju vlažnost i smanjuju suhoću kože kod odraslih.
Kada se nanose na površinu kože, serumi hijaluronske kiseline mogu smanjiti bore, crvenilo i dermatitis.

Još jedna iznenađujuća uloga hijalurona jeste omogućavanje gipkosti u zglobovima. Kada su zglobovi hidratizirani (tj. sadrže dovoljno hijalurona) manje je vjerovatno da će kosti dodirivati jedna drugu i uzrokovati neugodne bolove.

Istraživanja su pokazala da uzimanje 80–200 miligrama dnevno tokom najmanje dva mjeseca znatno smanjuje bol u zglobovima kod osoba s osteoartritisom, posebno onih u dobi između 40 i 70 godina.

Također, hijaluron se može upotrijebiti i za smirenje oštećene sluznice jednjaka.

Međutim, glavni razlog zbog kojeg industrija ljepote toliko voli ovaj sastojak ipak se veže za kožu te leži u njegovoj naizgled magičnoj sposobnosti zadržavanja vlage. Istraživanja su dokazala da se hijaluronska kiselina nevjerovatno dobro veže s molekulama vode, što je čini ključnom u zadržavanju vlažnosti kože bez obzira na tip.

Neke od prednosti ovog “magičnog” sastojka, koje su dovele do njegove široke upotrebe jesu: činjenica da zadržava vlagu i pomaže obnavljanju ćelija, kao i smanjuje pojave bora.

Hijaluronska kiselina je sigurna i donekle prirodna opcija kada je riječ o odabiru filera – budući da je sastav hijaluronske kiseline toliko povezan s tvarima u našem tijelu, djeluje dobro i ne izaziva veću iritaciju. Kada se koristi u ovom obliku, traje oko godinu i prirodno se razgrađuje.

Također, može dodati volumen područjima poput usana i obraza, koja ga s vremenom prirodno gube, a zbog svoje strukture brzo se upija i ne nadražuje kožu.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakGlavni prioritet COVAX-a je osiguravanje sigurnih i efikasnih vakcina
Sljedeći članakAnisa Mahmutović nakon 26 godina upoznala brata: Ovo mi je najljepši životni poklon