kafa


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Skupina istraživača sa Sveučilišta Nevada-Reno otkrila je da se talog kave može koristiti kao biodizel, a vrlo vjerovatno će u bliskoj budućnosti isparenja iz vaših automobila mirisati poput šoljice svježe skuhane kafe.

Ali ta prva šoljica kafe ujutro možda nije najbolji način da započnete svoj dan. Zapravo, doktori vjeruju da je najbolje vrijeme za uživanje u šoljici kafe između 9:30 i 11:30. Učinci koje ona može imati na vaše tijelo kad je pijete natašte mogu biti pravi znak za uzbunu.

Osjećat ćete se umornije

Kafa je za mnoge od nas napitak za buđenje, ali pijenje čim ustanete iz kreveta može imati suprotan učinak. Kofein udvostručuje razinu hormona stresa i može dovesti do problema sa spavanjem. Ako dan započnete šoljicom kafe, nakon kratkog vremena ćete se ponovno osjećati pospano. To se događa jer naše tijelo proizvodi inzulin kako bi nadoknadio šećer, uzrokujući pad razine glukoze u krvi, što rezultira nedostatkom energije i tjeskobom.

Vaše tijelo može brže izgubiti bitne minerale

Konzumiranje redovne doze kafe rano ujutro može dovesti do gubitka mnogih esencijalnih vitamina i minerala. Može sabotirati apsorpciju željeza, magnezija i vitamina B koji su vitalni za naš živčani sistem. Previše kofeina također može izlučiti kalcij iz vaših kostiju, čineći ih slabima i lomljivima.

Može dovesti do nakupljanja kilograma

Iako vam crna kafa može pomoći u sagorijevanju masnoća, ona također može poremetiti vaše zdrave načine spavanja. Kada se ne naspavate, osjećate se gladnije i više žudite za slatkim. Mnogi napici od kafe, poput popularnih zaslađenih mješavina, prepuni su šećera i kalorija te mogu dovesti do viška kilograma.

Suši kožu

Budući da kava čini da češće koristite zahod, ona dehidrira vaše tijelo. Kad postanete dehidrirani, toksini teže izlaze iz tijela kroz vašu kožu. To, pak, isušuje kožu i čini je ranjivijom na razne probleme, poput preuranjenih bora.

Povećava šećer u krvi

Jutarnja šoljica kafe otežava stanicama regulaciju šećera u krvi, što može dovesti do raznih bolesti. Visok šećer u krvi, pak, može dovesti do debljanja, pa čak i povećati rizik od kožnih infekcija.