Znate li šta zapravo znači O. K. i od čega je nastalo?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Svakodnevno koristimo izraz, i to u različitim kontekstima, ali znamo li šta zapravo znači, tj. od čega je nastao?!

O. K. je izraz ili riječ američkog porijekla koja se svakodnevno upotrebljava u mnogim jezicima i govornim područjima širom svijeta.

Može značiti nekoliko stvari – oduševljenje zbog nečega, potvrdu da je nešto dobro, njome se može privući pažnja na ono o čemu neko želi govoriti i sl.

No sve do 1839. ova riječ nije bila u upotrebi, a danas je skoro nezamislivo da je ne koristimo, čak i mi, a posebno ljudi s engleskoga govornoga područja.

Postoji više priča teorija o nastanku izraza – da dolazi od naziva haićanske luke Aux Cayes, od francuskog izraza au quai koji se koristio u Louisiani a znači pristanište, od portorikanskog naziva ruma Aux Quais, od njemačkog izraza alles korretk ili ober-kommando, od Choctaw riječi okeh, od škotskog och aye, grčkog olla kalla ili latinskog omnes korrecta.

Osim toga, neki smatraju da je izraz nastao od naziva keksa, naziva koji se koristi u brodogradnji outer keel, ili da su ga najprije koristili vojnici za izraz nula poguinulih – 0 killed (zero killed).

Istinu o riječi tvrdi da zna Allan Metcalf i iznio ju je u svojoj knjizi OK: The Improbable Story of America’s Greatest Word (OK: Nevjerovatna priča o američkoj najvećoj riječi).

On je napisao kako je riječ nastala kao prilično loša šala jednog novinskog urednika 1839. godine.

Njegovo mišljenje proizašlo je iz radova profesora Allena Walkera Reada, profesora na Columbia sveučilištu koji je godinama prikupljao povijesne izvore o upotrebi izraza O. K. i svoja otkrića iznio u novinskim izdanjima 1963. i 1964. godine.

Počelo je kao vic
U subotu 23. marta 1839. godine, urednik Boston Morning Posta objavio je šaljiv tekst o satiričnoj organizaciji Anti-Bell Ringing Society u kojemu je napisao:

The “Chairman of the Committee on Charity Lecture Bells,” is one of the deputation, and perhaps if he should return to Boston, via Providence, he of the Journal, and his train-band, would have his “contribution box,” et ceteras, o.k.—all correct—and cause the corks to fly, like sparks, upward.

Upotreba kratice O. K. za all correct nije tako čudna ako se zna da je tih godina bilo moderno upotrebljavati kratice ISBD (it should be done) i RTBS (remains to be seen), a koje su, reklo bi se pretače današnjih LOL, OMG i sl. Ako su tom starom načinu skraćivanja riječi doda mogućnosti greške – no go greškom postane know go, ili all right postane oll write… onda nije veliko iznenađenje to što je urednik za all correct napisao o.k.

Ono što jeste zanimljivo i iznenađujuće jeste činjenica da je baš O. K. ostalo u upotrebi toliko dugo i potisnulo mnoge druge kratice iz upotrebe.

Bez obzira na relativno nepoznatu etimologiju, O. K. danas je neizostavni dio komunikacije i možda baš sve te teorije i različite priče koje većina ne zna čine da je izraz postao univerzalan, koristi se svugdje i pripada svima.

GODISNJICA
MARKETING