Znate li sve uzroke bola u jetri?

bol stomak ilu3 1

Jetra ima više od 500 funkcija, među kojima i one kojima pomaže u upijanju masti i borbi protiv bakterija, te filtriranja i čišćenja krvi. Iako je jedan od najvećih organa u tijelu, bol koja se zna pojaviti ne dolazi iz jetre. U zavisnosti od uzroka, bol u jetri je ustvari bol iz prednjeg dijela stomaka, u leđima ili čak ramenima.

Jetra nema svoje receptore boli. Obično se ta bol pojavljuje kad membrana koja okružuje jetru bude upaljena od bolesti ili povrede.

Viralni hepatitis je upala jetre. Tri najčešća oblika su hepatitis A,B i C. Uzrokovani su različitim vrstama virusa koji inficiraju jetru. Ovi virusi mogu uzrokovati bol u gornjem dijelu stomaka.

Alkoholni hepatitis se pojavljuje kada u krvi imamo prevelike količine alkohola koje upale jetru. Bol koja dolazi kao simptom može da napravi osjećaj osjetljivosti na stomaku.

Gojaznost, dijabetes ili ishrana koja ima previše holesterola pravi nagomilavanje masti u jetri. Vremenom, takvo nagomilavanje šteti jetri i zaustavlja je da radi svoje procese. Bolest masne jetre obično ne uzrokuje simptome, ali se može pojaviti osjećaj slabosti ili konstantna tupa bol.

Bakterija, parazitska ili gljivična infekcija u jetri može stvoriti apsces, što uzrokuje bol oko jetre, te groznicu.

Zahvaljujući svojoj veličini, jetra se može oštetiti nakon nesreće, povrede ili traume. Ako krvari, osjetit ćete bol u stomaku ili desnom ramenu. Mogu se pojaviti i znakovi šoka radi velikog gubitka krvi.