Screenshot 4 66
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
NER FIT

Tek dva kilometra od otoka Hvar nalazi se Pokonji Dol, mali otok koji privlači sve veći interes domaćih i stranih turista, a moguće ga je obići u samo 600 koraka.

FIXGEHALT

Pripada skupini Paklenih/Paklinskih otoka, a njegova dužina i širina iznose oko 150 metara. Ova skupina otoka lokalno se naziva “Škoji”.

“Sa svojih nekoliko stotina metara obale, taj otok je kao kakav ukras plavetnila i jedan od omiljenih motiva umjetnika koji se nađu na Hvaru. Pokonji Dol mnogim je nautičarima početak rute na putu prema Korčuli, Lastovu i Mljetu, ali i svjetlo sigurne zavjetrine na povratku. Iako ime može navući na krivi trag pa neko može pomisliti da naziv duguju paklenoj vrućini, odgovor je u borovoj smoli – paklini. Ta se smola koristila kao zaštitni premaz za drvene brodove i čamce”, navodi se na stranici Dnevnika.hr.

Foto: Apartmanija
Foto: Apartmanija

Najviši vrh otoka je pet metara iznad nivoa vode. Toliko je blizu obali Hvara da će vam se, dok šetate ovim susjednim otokom, učiniti da Pokonji Dol možete dohvatiti dlanovima.

LIDER

Otok označava plovni put prema luci Hvar i Paklenom kanalu, a na njemu se nalazi svjetionik koji je izgrađen daleke 1872. godine.

U ovoj dvospratnoj kamenoj kući nalazi se četvrtasti kameni toranj u kojem se nalazi svjetlost svjetionika. U kućici su nekada boravili svjetioničari, ali je danas automatizirana te je omogućeno daljinsko upravljanje.