Portal 072info

Znate li zašto hirurzi tokom operacija nose samo plave ili zelene uniforme

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da li ste se ikad zapitali zašto hirurzi nose isključivo zelene ili plave odore tokom operacija, ali nikad bijele?

 Kako se ispostavilo, postoji fascinantan razlog zbog kojeg je to tako, razlog koji čak može odrediti uspjeh jedne operacije…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nekada davno, svo medicinsko osoblje u svim prilikama je nosilo bijele odore. Tako je bilo sve do 1914, kada je jedan od tad najznačajnijih svjetskih doktora odlučio tokom operacija nositi zelenu uniformu.

Naime, problem je taj što velika količina bijele boje može učiniti da hirurzi „oslijepe“ na nekoliko trenutaka, pogotovo kad dugo gledaju u tamno crvenu boju krvi ili mišića. I sami ste često doživjeli taj efekt, kad, primjerice, izađete iz tunela na svjetlo ili kad zimi, nakon boravka u tamnoj prostoriji, izađete na snijeg.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

No, zašto je hirurška odora baš plave ili zelene boje? Zašto nije ljubičasta ili žuta?

Stvar je u tome da su plava i zelena boja na suprotnoj strani spektra od crvene, a hirurzi tokom operacija najčešće gledaju baš u tu boju, crvenu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zbog toga što su uniforme plave i zelene boje, njihove oči se mogu odmoriti, ali i unaprijediti, pa čak i postati „osjetljivije“ na različite nijanse crvene, piše Bright Side. Iz tog razloga, posvećuju više pažnje detaljima ljudske anatomije, a to značajno umanjuje mogućnost da će pogriješiti tokom operacije.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija