Znate li zašto je dobro jesti kuhana jaja

Screenshot 1 35
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Jaja su moćne hranjive tvari, pogotovo kada je riječ o žumancu. Postoji toliko mnogo načina na koje jaja možete uvrstiti u obroke, počev od kajgane, omlet i kuhanih jaja.

Bilo da ih jedete kao međuobrok sa malo soli i mljevenim crnim biberom ili napravite korak dalje i pretvorite u tvrdo kuhana jaja, dobit ćete ne samo ukusan obrok već i zdrav jer su jaja jedan od najbogatijih izvora određenog nutrijenta zvanog holin.

Neka istraživanja sugeriraju da ljudi ne konzumiraju dovoljno hrane koja sadrži holin, uprkos tome što je to bitan nutrijent. Holin čini brojne pozitivne stvari za tijelo, od sinteze DNK i regulacije ekspresije gena do stvaranja neurotransmitera poznatog kao acetilholin, koji je neophodan za raspoloženje, pamćenje, kontrolu mišića i druge funkcije nervnog sistema.

Holin također pomaže u uklanjanju štetnog LDL holesterola u tijelu, jer pomaže u stvaranju tvari koja razgrađuje holesterol u jetri. Nedostatak dovoljne količine holina u vašoj prehrani mogao bi potencijalno uzrokovati nakupljanje LDL-a u ovom organu.

Prema FoodData Central USDA- e, jedno veliko tvrdo kuhano jaje sadrži 147 miligrama holina, što ga čini drugim najbogatijim izvorom hranjivih tvari. Nacionalni instituti za zdravlje kaže da je prosječnom odraslom muškarcu potrebno oko 402 miligrama holina dnevno, dok je ženama potrebno oko 278 miligrama.

Osim holina, tvrdo kuhana jaja dobar su izvor proteina i vitamina za muškarce, uključujući A, D, E, K i nekoliko vitamina B.