Znate li zašto je zijevanje prelazno? Evo objašnjenja naučnika

zijevanje

Jeste li se ikad pitali zašto je zijevanje zarazno? Zašto je ponekad dovoljno vidjeti da neko zijeva u javnom prijevozu ili čak na TV-u, pa da i sami počnemo zijevati?

Doktor Reyan Saghir s London Collegea kaže da naučnici zijevanje definiraju kao aktivnost koja se sastoji od nenamjernog širokog otvaranja usta i maksimalnog širenja čeljusti, nakon čega slijedi duboki udah i lagani izdah. Ipak, dodaje dr. Saghir, još uvijek nije potpuno jasno zašto zapravo zijevamo.

Neki tako misle da se zijevanje dešava kad mozgu ponestaje kisika, no ta je teorija službeno odbačena 1987. godine kada je objavljen niz eksperimenata koji nisu pokazali vezu između nedostatka kisika i poriva za zijevanjem.

Danas je najprihvatljivija teorija da zijevamo da bismo podigli uzbuđenje. Kada se umaramo, posebno kad gledamo ili/i slušamo neke nezanimljive sadržaje, poput dosadnog predavanja, tijelo se zijevanjem razbuđuje“, kaže dr. Saghir.

On dodaje i da su studije dokazale da nam nakon zijevanja rastu otkucaji srca, a vrhunac rasta dosegnu deset do 15 sekundi nakon što smo zijevnuli, pa se naglo razbudimo.

„Zijevanje je povezano i s hlađenjem mozga, što je možda razlog i zašto više zijevamo kako raste vanjska temperatura“, rekao je dr. Saghir za Real Simple i objasnio da opuštanje mišića lica omogućuje gubitak topline kroz vene, a ulazak hladnog zraka pomaže u smanjenju temperature mozga.

Zato ćemo, dodaje, najčešće zijevati kad je vani vruće, ali još uvijek dovoljno hladno da nam snažni udah zraka snizi tjelesnu temperaturu… Prema istraživačima, najvjerovatniji je razlog empatija, a osim ljudi, isto rade i psi i čimpanze.

„Zijevanje nije jedino što kopiramo, svakodnevno automatski oponašamo riječi i postupke drugih ljudi“, napominje dr. Saghir, jer je naš mozak „napravljen“ tako da mu je prirodno kopirati.

Isto tako, kaže, skloniji smo kopirati zijevanje nekog do koga nam je stalo i s kim smo bliski.

„Ako naprimjer član porodice zijeva, veća je vjerovatnoća da ćete i vi zijevati nego kad zijeva neko koga ne poznajete“, kaže dr. Saghir, jer veću empatiju osjećamo za bliske nam ljude.

Ukratko, kaže on, zijevanje je dokaz da smo empatični, ali odražava i našu vječnu želju da ojačamo veze s bliskim ljudima.