Portal 072info

Znate li zašto pijetlovi kukuriču?

Pijetlovi se uglavnom oglašavaju dva sata prije nego što svane, a naučnici su nedavno potvrdili da to rade jer ih na kukurikanje tjera njihov biološki sat!

Ranije je smatrano da je kukurikanje pijetlova povezano sa spoljinim nadražajima kao što su svjetlost ili različiti zvuci u prirodi. Međutim, nakon istraživanja ustanovljeno je da su biološki procesi u njihovom organizmu glavni krivac za jutanju pjesmu.

Stručnjaci iz Japana, sa Univerziteta u Nagoji izolovali su dvije grupe petlova. Jedna grupa provodila je vrijeme u prostorijama koje su 12 sati bile osvijetljene , a 12 sati u mraku.

Druga grupa boravila je non-stop u prostoriji sa prigušenim svjetlom.

Pijetlovi u prvoj grupi počeli su da kukuriču prije vještački stvorene zore, ali je pravo iznenađenje za naučnike bila činjenica da su to učinili i pijetlovi iz druge grupe! Čak iako ih ništa nije „podsjetilo“ da uskoro sviće, oni su pustili svoje glasove.

Međutim, dok su pijetlovi iz prve grupe uvijek kukurikali u isto vrijeme, kada se svjetlost povećavala, pijetlovi iz druge grupe počeli su da pjevaju sve nepreciznije.

Zaključak je da, kao što je to slučaj kod ljudi, biološki sat pijetlova mora biti „naštelovan“ preko signala svjetlosti.

Dakle, situacija je slična kao i kod ljudi – kada redovno ustajete u jedno te isto doba dana vremenom vam alarm neće biti potreban. Međutim, ukoliko često mijenjate vrijeme ustajanja vaš biološki časovnik će početi da „zakazuje“.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box