Portal 072info

Znate li zašto psi jure automobile?

Nagon za plijenom je jedan od najsnažnijih stimulansa koji pas ima, pa je korekcija ovakvog ponašanja veoma teška. Svaki put kada vlasnik baci lopticu, granu ili drugu omiljenu igračku, a pas potrči za tim predmetom, predatorski okidač je aktiviran, piše njuska.com.

Isti okidač se aktivira i kada vlasnik naglo krene da “bježi” od psa. Psi takvo ponašanje shvataju kao igru, što ono i jeste, ali isti princip važi i za automobile, bickile, rolere, skejtbordove, druge pse, mačke i ostale životinje u pokretu (ovce, krave, zečeve…).

Upravo se zbog toga savjetuje da nikako ne bježite ukoliko je neki pas agresivan prema vama. Pas u momentu kada objekat ili živo biće krene da bježi ili se brzo udaljava od njega dobija utisak da je “pobjedio”, a predatorski instinkt preovlađuje i pas se daje u potjeru za “plijenom”.

Nagon za plijenom je jedan od najsnažnijih stimulansa koji pas ima, pa je korekcija ovakvog ponašanja veoma teška. Potrebno je razumjeti da je nagon za plijenom dobra stvar, ali da je važno naučiti psa koji “plijen” je poželjan, a koji treba da ignoriše, odnosno ne treba da ga percepira kao plijen. Tako je na primjer loptica dobar plijen, dok su automobil i bickl, loš.

Najopasnija situacija je kada pas juri za kolima, jer će prije ili kasnije doći do povrede ili smrti psa. Može doći i do saobraćajne nesreće ukoliko vozač pokuša da izbjegne psa. Opasni scenariji su brojni pa je najbolje raditi na prevenciji ovakvog ponašanja.

Prevencija

Kako bi spriječili psa da juri automobile, potrebno je da “uhvatite” prvi put kada štene pokaže interesovanje prema kolima i da mu skrenete pažnju sa automobila na vas. Ovo možete postići tako što ćete u šetnju ponijeti ukusne poslastice i omiljene igračke vašeg ljubimca. Dok šetate, čim primjetite da pas zaiteresovano gleda u automobile, pozovite ga po imenu. Kada vas pas pogleda, nagradite ga poslasticom ili igračkom i hvalite njegovo ponašanje.

Ukoliko se pas ne odazove na vaš poziv, skrenite mu pažnju hranom ili igračkom i kada se fokusira na vas, dajte mu nagradu uz hvaljenje. Budite strpljivi i ponavljajte ovu radnju svaki put kada se pas fokusira na automobil. Vremenom će pas pogledati prvo u vas kada u blizini bude prolazilo vozilo. Tada ga ponovo nagradite. Na ovaj način ćete riješti problem u korijenu. Ista tehnika može da se primjeni i na ostale situacije (bicikli, roleri, skejtbordovi).

Kako izdresirati psa koji već ima naviku da juri vozila?

Veoma je teško ispraviti ponašanje psa koji posmatra vozila kao plen. Tu se može vidjeti koliko je jak nagon prema plijenu koji smo ranije pominjali. Najbolje je zatražiti profesionalnu pomoć od iskusnih trenera, ali najprije se raspitajte koje metode treneri koriste.

Šta ne treba raditi:

– Nemojte fizički kažnjavati psa kada pokaže interesovanje za jurenje automobila. Fizičko kažnjavanje može da prouzrokuje druge probleme kao što su strah ili agresija, a možete i da uzdrmate dosadašnje povjerenje koje ste izgradili.

– Ne pokušavajte da “kontrolisano udarite” psa kolima kako biste ga uplašli.

– Ne gađajte psa predmetima iz kola u pokretu kako bi ga uplašili.

Ovakvi pokušaji da se pas odvrati od jurnjave za automobilima, su potpuno beskorisni, a najčešće se završe sa ozbiljnim povredama ili fatalnim ishodom za psa.

bh-index.com

Podijelite članak