Portal 072info

Znate li zašto žene nemaju Adamovu jabučicu?

Iako to možda niste znali, Adamova jabučica je ženskog roda, ali stvarno – jer, imaju je i žene! Ova hrskavičasta izraslina se razvija u pubertetu i imaju je i muškarci i žene, međutim dok je kod jednih jako izražena, kod drugih je jedva vidljiva

Iako je Adamova jabučica nešto što se vezuje isključivo za jači pol, naučnici kažu da ovu hrskavičastu izraslinu posjeduju i žene. Pravo pitanje bi, stoga, bilo – zašto je kod njih ne vidimo?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Adamova jabučica je “izraslina” koja se nazire negdje na sredini muškog grla a ime je dobila po biblijskoj priči. Naime, kada je Adam u rajskom vrtu uzeo i zagrizao “zabranjenu jabuku” njen komad mu se zaglavio u grlu i tako se kod njega, kao i kod svih muškaraca koji su sledili njegov primjer, pojavila “grbica” na vratu simboličnog naziva Adamova jabučica.

Medicinsko objašnjenje, pak, kaže da ona nastaje kao rezultat širenja muškog grkljana u pubertetu što je praćeno produbljivanjem glasa. Međutim, u istom periodu i kod žena se širi grkljan, samo ne u tolikoj mjeri zbog čega one dobijaju viši, piskaviji glas od muškaraca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako isključimo mogućnost da je žena sa izraženom Adamovom jabučicom skriveni muškarac (transseksualac), onda to može jedino značiti da spada u rijetku grupu djevojaka kojima se grkljan proširio više nego što je to uobičajeno.

Najčešći razlog za to je hormonski disbalans koji se javi u pubertetu, mada izraženost Adamove jabučice na ženskom vratu može ukazivati i na probleme sa štitnom žlijezdom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovo hrskavičasto tkivo zapravo ima funkciju da zaštiti osjetljive glasne žice i dok je u početku izrazito mekana, s godinama se stvrdne i može izgledati kao skup koščica.

Najveći problem je što se žene koje imaju izraženiju Adamovu jabučicu zbog toga osjećaju manje ženstvenim i često zbog toga imaju problem sa samopouzdanjem. Zato od velike pomoći mogu da im budu razgovori sa psihologom, a u ekstremnim slučajevima i operacija njenog smanjenja kada se sastružu suvišni hrskavičasti slojevi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME