Znate li zbog čega kod pripreme kolača treba razdvojiti tečne i suhe sastojke

Screenshot 10 20
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Bez obzira da li ste početnik u kuhinji ili ste već iskusni, sigurno ste se sreli sa receptom koji zahtijeva da posebno promiješate tečne i suhe sastojke.

Možda ste taj dio recepta i upute ignorirali kako biste uštedjeli na vremenu ili smanjili količinu prljavog suđa, ali rezultat sigurno nije bio onakav kakvom ste se nadali. Nije stvar samo u teksturi i izgledu.

Zašto je odvajanje važno?

Neki će vjerojatno reći da nema pretjeranog smisla odvajati sastojke jer će ionako završiti u istoj zdjeli na kraju.

U kuharici “Robicelli’s: a love story, with cupcakes” vrlo su detaljno i ilustracijama objasnili zašto je važno odvajati sastojke. Tako ilustracija prikazuje sićušne oblike od kojih oni označeni slovom S predstavljaju šećer, a oni označeni slovom F predstavljaju brašno.

Na slikama je prikazano kako se brašno, odnosno škrob, skuplja u grudice kad se navlaži. Ako prethodno u zdjeli pomiješate suhe sastojke, omogućujete ravnomjernu distribuciju svih sastojaka u smjesi i na taj način ste spriječili grudanje brašna.

Ako to ne učinite i sve sastojke ubacite odjednom, sastojci se neće ravnomjerno rasporediti.

Na kraju ćete imati grudvice škroba na površini koje stvaraju barijeru zbog koje brašno u središtu grudvice ostaje tvrdo i suho jer se nije spojilo sa vlažnim sastojcima.

Tehnički, i takvu situaciju još možete popraviti, ali trebat ćete uložiti dodatni trud i nećete dobiti proizvod kakvom ste se nadali.

Morat ćete miksati tijesto kako biste razbili grudice, a zbog toga će u konačnici ono biti gumeno i tvrdo.