Znatno smanjene zalihe krvi, građani pozvani na doniranje

1634125814 darivalac krvi 318196 1024x576 750x422 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U Zavodu za transfuzijsku medicinu Federaciju BiH zalihe krvi su znatno smanjene, a razlog je, kako su nam rekli iz ove institucije, zbog povećanih operativnih zahvata koji su početkom pandemije bili svedeni na minimum.

“I Covid pandemija utiče na odabir dobrovoljnih davalaca, kao i vakcinacija zbog čega su davaoci privremeno spriječeni za darivanje krvi, te je priliv davalaca smanjen”, istaknula je za N1 prim.dr Aida Đozo, direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

S obzirom na to da je na našim prostorima najviše zastupljena krvna grupa 0 i A, naglasila je Đozo, uvijek je za njima veća potreba. Naravno, dodala je, to ne znači da i ostale krvne grupe nisu potrebne.

Poziv građanima

Stoga, pozivaju sve zdrave i punoljetne građane da izdvoje malo svoga vremena i daruju krv kako bi se i dalje operativni program odvijao nesmetano.

“Krv treba da čeka pacijenta, a ne pacijent krv”, poručila je za kraj direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

GODISNJICA
MARKETING