Portal 072info

Zondo: Lijepo je radit glazbu i lijep je osjećaj kad te krene

67296_10151418556429545_1751241377_n

Za početak reci nam ko je Zondo?

Zondo je južnoafričko porodično prezime. Tako da Zondo je crnac, to sam ja, crnac koji repa/producira/dizajnira/programira/svira/režira/montira/mixa/organizira u Splitu u Dalmaciji, najviše za bend zvan Dječaci.

             Kada si započeo karijeru?

Negdje krajem 99te sam napisao i snimio prve rime, nešto o debelim ženama, dok su mama i brat u našem stanu u podrumu u Zagrebu gledali tv na mute.

Kako i kada su nastali Dječaci?

Znali smo se svi preko neta, uradili smo par pjesama na daljinu dok su svi mislili da smo sranje, kasnije sam igrom slučaja doselio u Split na studij dizajna, pa smo uradili još pjesama. Neke od njih su dobro odjeknule, onda smo radili još pjesama i na kraju skužili da bi bilo dobro da si damo neko ime tako da to ima smisla i da ljudi upamte.

Koja je tvoja najdraža pjesma snimljena sa Dječacima?

Nemam zbilja, trudim se svim silama da sada uradimo neke nove najdraže, te su mi najdraže, te na kojima radimo sad. Jer lijepo je radit glazbu i lijep je osjećaj kad te krene. Malo je boljih osjećaja u životu koji se mogu izjednačiti sa ispunjenjem koje ti daje rad i njegovi rezultati.

Je li bio težak put do popularnosti koju danas uživate?

Bio je dugačak svakako, počeli smo na samom dnu i to je sporo napredovalo. Nismo počeli na nekom zvjezdanom showu i dobili instant prepoznatljivost. Ali dok smo to radili, završio sam fax, radio sam i hrpu drugih stvari, nije bilo teško, sve je bio užitak i jebena zabava.

Tvoje mišljenje o današnjoj balkanskoj muzičkoj sceni?

Oke je valjda, ne pratim baš. Ali što se repa tiče, osjećam ogromnu motivaciju ove godine od svih uključenih u igru i uvjeren sam da će ovo biti jako uzbudljiva godina za balkanski rep.

Ko ti je bio (ili još uvijek jeste) uzor?

Teško pitanje, mogu nabrojati hrpu ljudi. Odmah su mi u glavi iskočili Christopher Hitchens i Russel Brand, vrlo snažni inteligentni elokventni govornici. Ali u osnovi, svatko ko nije glup i odlučio/la je živjet život na svoj način, po svojim pravilima, ko kvalitetno radi oni što radi i ko pokušava poboljšati ovaj planet koji smo doveli do ruba uništenja.

Koja je tajna uspjeha?

Ne znam, ovisi šta je tebi uspjeh. Mnogi su postali slavni i uzeli tu paru s malo talenta i pameti. Meni je uspjeh kad netko vrhunski radi ono čemu je posvetio život. A toga nema bez rada rada rada, ogromne samokritičnosti, iskrenosti, originalnosti, ovo ono.

Koja je tvoja uloga na ovome svijetu?

Da uživam u životu i bavim se onime što me veseli.

Poruka za sve mlade ljude?

1. Nauči programirat

2. Odseli

Podijelite članak