PXL 270421 32672971 750x501 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
Kurbani 2021

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske sudjelovao je u petak na 30. svečanoj obljetnici osnutka 101. brigade Zbora narodne garde, odnosno Hrvatske vojske. Tom prilikom je istaknuo kako se “svi moramo držati zajedno iako u demokraciji nije moguće isto misliti i govoriti”.

Svečanost je održana u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad u Gajnicama. Prilikom ceremonije prikazali su se slajdovi fotografija svih poginulih pripadnika 101. brigade.

Zoran Milanović je u svojem govoru istaknuo kako je taj detalj bilo dirljivo i ponizno gledati.

“Natjera te da na trenutak spustiš pogled i da se zapitaš: Gdje sam ja bio? Ja nisam bio u ratu, bio sam u Zagrebu. Radio sam za Hrvatsku. Ali nisam nosio pušku. Slava i čast, što da kažem više od toga”, poručio je Milanović.

Istaknuo je kako se “moramo držati zajedno”. Iako u demokraciji nije moguće isto misliti i govoriti.

“Svađa zna biti katkada produktivna. Ali bitno je da se složimo. Da shvatimo da nas malo, koliko nas ima, ne možemo nikako uspjeti. I da nemamo šanse ako nemamo nekakvu osnovnu razinu sloge”, naglasio je Milanović.

Predsjednik Hrvatske je dodao kako će se vječno pamtiti ljudi koji su svoje živote dali tijekom rata.

“Zadržimo sjećanje na te ljude. Na te hrabre ljude. U svakoj velikoj priči, u svakoj velikoj plovidbi i avanturi uvijek se sve svodi na malo dobrih i pravih ljudi. Oni su branili Hrvatsku. Svi drugi su bili dobronamjerni i promatrači. Živjela naša zemlja. Dajmo joj sve što možemo. Dajmo joj malo više od toga, ali ove ljude ne smijemo zaboraviti”, poručio je Zoran Milanović.

Uz hrvatskog predsjednika prisutni su još bili i predsjednik Udruge 101. brigade ZNG-a/HV-a Sergije Dražić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade Darko Nekić, zastupnik u Hrvatskom saboru i izaslanik predsjednika Sabora Ante Deur te posebni savjetnik predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Milanović se nakon toga uputio u Brdovec gdje će sudjelovati na obilježavanju Dana općine Brdovec i otkrivanju spomenika „U mojem je kraju moj početak“ poginulim hrvatskim braniteljima općine Brdovec.