Zoran Tegeltija imenovan za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH

01.02.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zamjenik predsjedavajuceg Vijeca ministara BiH i ministar financija i trezora Zoran Tegeltija i predsjednica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odile Renaud-Basso potpisali su ugovor o kreditu izmedju BiH i EBRD-a za Projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidza - Hrasnica. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija (SNSD) danas je na sjednici Vijeća ministara imenovan za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), saznaje Klix.ba. On je imenovan uprkos ranijim najavama iz SDP-a da neće dozvoliti takav scenario.

Tegeltija se, kako je Klix.ba najavio krajem januara ove godine, prijavio na konkurs za direktora UIO. Nakon završenog konkursa, ovaj kadar SNSD-a je bio prvorangirani.

On će sada podnijeti ostavku na funkciju ministra finansija i trezora BiH nakon čega će SNSD u narednim danima predložiti novog kandidata za ministra.

Kako Klix.ba saznaje kandidati su Ljubiša Ćosić, Dalibor Tomaš i Srđan Amidžić. Za sutra je zakazana sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a, a očekuje se teška rasprava jer svog kandidata žele “progurati” i banjalučka i istočnosarajevska struja ove partije.

Tegeltija će zamijeniti dugogodišnjeg direktora UIO-a Miru Džakulu (HDZ) koji već dva mandata vlada ovom državnom institucijom koja je zadužena za prikljupljanje poreza od PDV-a i akciza.

Kako je Klix.ba otkrio krajem januara ove godine, već tada je napravljen plan prema kojem će Tegeltija pruzeti direktorsku fotelju u UIO, a na njegovo mjesto u Vijeću ministara BiH će doći drugi član SNSD-a.

Direktora UIO-a imenuje Vijeće ministara na četiri godine s tim da se nakon isteka četvorogodišnjeg mandata direktor može kandidovati na još jedan četvorogodišnji mandat, a novi direktor će imati osnovnu platu u iznosu od 4.378 KM.

SDP-ovci “prijetili” pa se ušutili

Treba podsjetiti da su iz rukovodstva SDP-a najavljivali kako je vrijeme da funkciju direktora UIO dobije strankama Trojke te da bi mogli blokirati imenovanja ako se oko UIO ne postigne dogovor. No, očito je sve ostalo na praznoj priči.

“Ukoliko se neki zaigraju pa i UIO daju SNSD-u, onda daj da im damo sve ostale pozicije. UIO mora pripasti koaliciji oko SDP BiH. Stanite na vrijeme sa trgovinom države, nije BiH ničija đedovina”, naveo je Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a, 3. februara ove godine.

I predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je u javnosti govorio da fotelja direktora UIO treba pripasti strankama okupljenim oko SDP-a.

“Da budem vrlo precizan, u ovom rasporedu agencija i Uprava za indirektno oporezivanje ostala je Federaciji i smatram da je to fer i pošteno jer imamo ministra finansija na državnom nivou iz SNSD-a. U Federaciji BiH ministarstvo finansija je HDZ-ovo. Mi smo jako zainteresirani da preuzmemo odgovornost za UIO i spremni smo da pravimo određene zamjene”, kazao je Nikšić.

Na pitanje šta će uraditi ukoliko SNSD bude insistirao da kadar te stranke bude novi direktor UIO, kazao je: “Pa evo i mi ćemo insistirati, pa šta će oni”.